Новий український правопис

Нові надходження БІЦ

28 серпня 2019

Кабінет міністрів 22 травня схвалив нову редакцію Українського правопису, яка замінить версію 1992 року. 3 червня ці правила почали діяти. Як зазначили у Кабміні, рішення про оновлення редакції правопису ухвалили "з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм".

Новий проект правопису, як кажуть розробники, підготовлений, щоб українці користувались правописом, створеним на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового та культурного життя. Правописна комісія повернула до життя низку особливостей "харківського" правопису, який затвердили в 1928 році. На переконання членів комісії, їхнє поновлення має наукове підґрунтя. Автори впевнені, що саме так ми зможемо повернутись до "питомої української мови".

За словами філологів новий правопис буде значно більш українським – він поверне нам мову до тих принципів та норм української мови, які властиві українцям, які існували в Україні до абсолютної русифікації, яка відбувалася в 50-ті роки. Крім того, науковці запевняють, що багато норм залишається.

З текстом нової редакції Українського правопису користувачі БІЦ можуть ознайомитись у бібліотечно-інформаційному центрі.

Український правопис (новий): офіційний текст : схвал. Каб. Мін. України (Постанова № 437 від 22 трав. 2019 р.) . - Київ : Кондор, 2019. - 284 с

Мова - запорука тривкої ідентичності нації, основа її етнокультурної цінності. Правописна кодифікація мови завжди вписана в соціолінгвістичний контекст. У сучасній редакції Українського правопису збережено підхід до мови як до знакової системи й суспільного явища. Нова редакція правопису є кроком до розв’язання завдання пошуку балансу між системними параметрами сучасної мови й різночасовими прикметами української мовної традиції з позицій історичної й етнографічної соборності української мови й української нації.

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

У повідомленні використані матеріали з сайту:

https://24tv.ua/noviy_proekt_pravopisu_shho_zminyat_v_ukrayinskiy_movi_ta_chomu_tse_vazhlivo_n1020295