Цілі сталого розвитку та методи їх досягнення

Технічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

13 червня 2019

 

13 червня 2019 року  у «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося засідання клубу «Моя маленька Батьківщина» на тему: «Цілі сталого розвитку та методи їх досягнення», організоване завідувачем відділу інформації та документів виробничої тематики Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Гірак Раїсою Олександрівною і керівниками клубу Русіною Н.Г. та  Кийко Н.М. На засіданні були присутні здобувачі освіти 31-З та 32-З груп технічного відділення спеціальності «Геодезія та землеустрій».

Мета заходу  – ознайомитися з основними поняттями сталого розвитку, базовими положеннями Концепції сталого розвитку та методами їх досягнення.

Питання які виносилися на обговорення: історія розвитку концепції сталого розвитку; суть та поняття сталого розвитку; стале землекористування; енергозберігаючі технології; стала енергетика; сталий розвиток населених пунктів;  еко-буділі; сталі закупівлі; практичні поради на кожен день, як бути дружнім до довкілля.

Гірак Раїса Олександрівна ознайомила студентів із історією розвитку концепції сталого розвитку. Зокрема вона відзначила, що  Концепція сталого розвитку має довгу історію становлення. Починаючи від наукових праць В.І. Вернадського про ноосферу (початок минулого сторіччя), декларації першої конференції ООН з навколишнього середовища (Стокгольм,1972 р.), де було зазначено зв'язок економічного і соціального розвитку з проблемами навколишнього середовища, наукових доповідей Римського клуба (1972 р.), у яких формулювалися ідеї переходу цивілізації до стану «глобальної динамічної рівноваги», до звіту Всесвітньої комісії ООН з навколишнього середовища і розвитку  в 1987 р., конференції ООН з проблем навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (1992 р.), Всесвітнього саміту з питань сталого розвитку в Йоганнесбурзі (2002 р.) і сьогодення. Появу терміну «сталий розвиток» (СР) (sustainable development) пов'язують з ім'ям прем'єр-міністра Норвегії Гру Харлем Брундланд, яка сформулювала його в звіті «Наше спільне майбутнє», що було підготовлено для ООН і опубліковано у 1987 р. 

Перед студентами виступили члени клубу «Моя маленька Батьківщина» Чеботарьова Інна, Парчук Ірина, Ворожбит Тетяна, Ягодинець Андрій, Ганжиловський Назар, Бартманський Максим і Родзяк Аліна. Виступи супроводжували показом слайдів та відео сюжетами.

Студенти активно взяли участь в обговоренні методів досягнення цілей сталого розвитку та обґрунтували практичні поради на кожен день, як бути дружнім до довкілля, а саме:

Почніть з себе! Махатма Ганді сказав: «Якщо ти хочеш зміну в майбутньому - стань цією зміною в сьогоденні».

Використовуйте енергозберігаючі лампи. Вони споживають в 3-5 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.

Вимикайте на ніч комп'ютер, телевізори. Комп'ютери та деякі інші прилади (телевізори, hi-fi системи) споживають енергію навіть в сплячому режимі, тому вимикайте прилади повністю, коли вони не використовуються (виймайте вилку з розетки).

Сортуйте сміття. Окремо зібрані відходи - це не сміття, це вторинна сировина.

Ходіть за покупками з еко-торбами. Намагайтеся не брати пропоновані пластикові пакети в магазині, заведіть свою торбу з екологічних матеріалів і носіть її з собою.

Не використовуйте одноразове. Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки, замість цього віддайте перевагу відповідним багаторазовим речам.

Позбавтеся від неекономічної техніки. При покупці звертайте увагу на економічність техніки (маркування А, А+, Energy Star), таким чином можна зменшити свій рахунок за електроенергію на 30%.

Приймайте душ замість ванни. Скоротіть час перебування в душі, уменшіть натиск, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу (насичує потік води повітрям). Ремонтуйте протікаючі крани.

Встановіть водо лічильник. Встановивши квартирний водолічильник, ви заощадите на комунальні послуги і в той же час допоможете природі.

Правильно обирайте побутову хімію. Перед покупкою миючих засобів обов'язково зверніть увагу на їх склад, зазначений на упаковці та уважно прочитайте інструкцію.

Здавайте макулатуру. Для виготовлення 60 кг паперу зрубують дерево. Коли ми бачимо величезні ділянки вирубок, нам жаль ліс, і в той же час ми викидаємо газети у відро для сміття.

Обирайте корисне для себе та природи. Обирайте екологічно безпечні продукти, вирощені без застосування добрив і пестицидів.

Даруйте не потрібні речі. Віддавайте їх іншим людям, таким чином Ви даєте друге життя речам, які будуть приносити користь.

Частіше ходіть пішки. Піші прогулянки не завдають шкоди природі і приносять користь Вашому здоров'ю.

Відзначимо, що захід пройшов у теплій дружній атмосфері.

Русіна Неля, Кийко Неля  – керівники  клубу «Моя маленька Батьківщина».

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ.