Засідання Ради директорів ЗВО І-ІІ рівнів акредитації Рівненської області

Коледж

07 червня 2019

07 червня 2019 року на базі ВСП "Рівненський коледж НУБіП України" відбулося засідання Ради директорів ЗВО І-ІІ рівнів акредитації Рівненської області. На засідання прибули 14 представників навчальних закладів з різних куточків регіону. Також на засіданні були присутні: Коржевський Петро Миколайович, заступник - начальник відділу професійно-технічної та вищої освіти та Андрєєва Майя Миколаївна, головний спеціаліст відділу професійно-технічної та вищої освіти Управління освіти і науки Рівненської ОДА; методист Ради директорів ЗВО І-ІІ рівнів акредитації Рівненської області.

На правах господаря Ярослав Петрович Корсун розпочав засідання Ради директорів, ознайомивши присутніх з сьогоденням коледжу та питаннями, які хвилюють його як керівника навчального закладу. Насторожує те, що по сьогоднішній день відсутня чітка і зрозуміла позиція Міністерства освіти і науки України про місце коледжів у системі освіти України і яку нішу на ринку освітніх послуг повинні займати ці навчальні заклади, питання фінансування коледжів залишаються до кінця не врегульованими.

Наголосив, що негативні явища в освіті приводять до тенденції, що багато випускників українських шкіл продовжують навчання за кордоном, що є свідченням негативної оцінки нашої системи освіти; після встановлення ліміту стипендіатів у межах 40-45 % багато наших студентів вимушені працювати, вони влаштовуються на роботу а це негативно позначається на якості навчального процесу.

І надалі випускники міських і сільських шкіл, які вступають на навчання до коледжів знаходяться в нерівних умовах, якщо раніше ці питання врегульовувалися за допомогою цільових направлень, то зараз ця підтримка сільської молоді відсутня.

Вражає незаконність скасування рівня молодшого спеціаліста зі спеціальності «Право». У нашому коледжі юридичне відділення існує 30 років. За цей час було випущено понад 3000 випускників з дипломом молодшого спеціаліста. Перспективи розширення працевлаштування випускників коледжів є, оскільки для виконання обов’язків помічника судді, секретаря судового засідання, державного виконавця, помічника нотаріуса, юрисконсульта не потрібен ступень магістра. Також неконституційним рішенням є відміна державного замовлення для молодших спеціалістів зі спеціальності «Право» і перспективи скасування цього дискримінаційного рішення.

Ярослав Петрович підтримав перспективність розвитку дуальної освіти в Україні і важливе місце коледжів у цій системі освіти.

На його думку риторичними (відкритими) залишаються питання:Чи доцільною є здача у коледжах державної підсумкової атестації з української мови, математики або історії України у форматі ЗНО? Чи доцільно залучати до цього процесу таку значну кількість викладачів коледжів як загальноосвітніх дисциплін так і фахових, що значно утруднює навчальний процес, тому що у червні в коледжах навчальний процес триває – заліки, екзамени, захисти курсових проектів і робіт, виробничих практик, дипломування. Чи таким необхідним є здача ЗНО для вступу на заочну форму навчання у коледжі?

Ярослав Петрович закликав колег – директорів коледжів і технікумів, до відкритої розмови про нагальні питання освітян середньої ланки.

Також Ярослав Петрович поділився з присутніми досвідом зміцнення навчально-матеріальної бази коледжу - оновлення комп’ютерної техніки та комплектуючих, капітальний ремонт локальної мережі, що розширило її функціональні можливості, відкриття нового спортивного майданчика з штучним італійським покриттям.

Підтвердженням ефективного використання КТ став виступ Якимчук Ірини Олександрівни та Присяжнюк Олени Вікторівни, представників відділення програмування, які розповіли про формування медіакомпетентностей викладачів і студентів та дотримання ІТ-безпеки у коледжі.

Царук Василь Юрійович, заступник директора з навчальної роботи, розповів про відвідування викладачами та студентами коледжу виставки "Агро -2019" та круглого столу на тему «Аграрна освіта і наука. Нестандартні, інноваційні рішення та можливості».

Продовжили Раду директорів гості засідання. Майя Миколаївна Андрєєва виступила з теми "Деякі особливості вступної кампанії до закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації". До свого виступу Майя Миколаївна додала коментарі щодо особливостей закону України "Про фахову передвищу освіти". Доповнив її виступ Коржевський Петро Миколайович, який акцентував увагу присутніх на іміджевих особливостях навчального закладу. "Конкурентноспроможним буде той заклад, який знайде свою нішу освітніх послуг, запропонує здобувачам освіти затребувані на ринку праці професії", - наголосив Петро Миколайович.

На завершення перед присутніми прозвітували методист Ради директорів - Процюк Віталій Кононович та голова - Романчук Василь Прокопович.

Підведення підсумків пройшло у дружній та приємній атмосфері, де присутні подякували директору ВСП "РК НУБіП України" Корсуну Я. П. та педагогічному коледктиву за гарну організацію і робочу атмосферу засідання.

Людмила Балдич, методист коледжу

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування

ФОТОгалерея