16 травня – День вишиванки

Бібліотечно-інформаційний центр

16 травня 2019

У третій четвер травня в Україні відзначають досить молоде свято - День вишиванки, основна мета якого - збереження українських національних цінностей та їхня популяризація. День вишиванки з'явився у 2006 році з ініціативи студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам і студентам вибрати один день і всім разом вдягти вишиванки. Протягом наступних років святкування розрослося до всеукраїнського рівня. Свято зажило всенародної любові і популярності. Сьогодні навіть світові зірки за кордоном надягають вишиванки в цей день.

Вишиванка – це не лише український символ та красиве національне вбрання, але й оберіг  та навіть “лікар”. Таке вже звичне для українців вбрання має настільки важливе  значення, що його важко переоцінити.

З нагоди свята у читальній залі Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулась зустріч з майстринею української вишивки Зоєю Романович. До секретів вишивання традиційних та сучасних українських візерунків долучились здобувачі освіти 11-Ф групи ВСП «РК НУБІП України».

Свято вишиванки відзначають і у нашому коледжу, а також бібліотечно-інформаційному центрі.

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 Пропонуємо цікаве відео про майстерність вишивання.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=135&v=C3ccZnhGwpE