«Пам’ятаймо минуле заради майбутнього»: книжкова виставка.

Бібліотечно-інформаційний центр

09 травня 2019

8-9 травня - День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У ці травневі дні український народ, разом з Європою та світом, вшановує мужність і жертовність тих, хто пройшов палаючими фронтовими дорогами Другої світової війни, на чию долю випали тяжкі роки окупації та пекло нацистських концтаборів, хто в післявоєнні роки відроджував тисячі перетворених на руїни українських міст і сіл.

Внесок українського народу у перемогу над нацизмом неможливо переоцінити: понад 9 мільйонів осіб було забрано з України до радянських Збройних Сил, близько 4 мільйонів з них полягли в запеклих боях, рятуючи світ від нацистського поневолення. З нашою країною пов’язані основні вирішальні події на радянсько-німецькому фронті.

Низько вклоняємося всім, хто на своїх плечах виніс тягар воєнного та повоєнного лихоліття.

Український народ завжди прагнув миру і добросусідства. Та сьогодні, коли військова агресія на сході країни знову затьмарила наше небо, забираючи життя кращих українських воїнів, ми зі зброєю в руках готові відстоювати свою незалежність та територіальну цілісність. Титанічна битва нашого народу за перемогу триває. Священний обов’язок кожного з нас – бути гідними подвигу батьків і дідів та зробити все для того, щоб на мирній землі виховувати дітей, радіти успіхам у досягненні трудових цілей.

Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак, як і в багатьох країнах Європи. Червоний мак – міжнародний символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року. Символ маку присутній і в українській фольклорній традиції – за легендами, маки зацвітали там, де пролилася козацька кров.

В бібліотечно-інформаційному центрі для користувачів оформлена тематична книжкова виставка «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього», з матеріалів якої можна дізнатися про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, про героїв які пройшли всю війну, або героїчно загинули в боротьбі з ворогом.

Пам’ятаємо! Перемагаємо!

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело : http://www.adm-pl.gov.ua/news/8-travnya-den-pamyati-ta-primirennya-9-travnya-den-peremogi-nad-nacizmom-u-drugiy-svitoviy-viyn