Великодні дива: прегляд-мікс

Бібліотечно-інформаційний центр

28 квітня 2019

Великдень або Пасха - це найбільше християнське свято. Символ визволення від гріха та спасіння. Христос своєю безневинною смертю зламав правила смерті і дарує нам життя вічне у Раю. Це свято переходу від смерті до вічного життя.

Найбільше в світі пасхальне яйце

На території Канади, в містечку Вегревілль, населеному, переважно, етнічними українцями, знаходиться найбільше в світі пасхальне яйце. Його довжина становить 8 м, а ширина – 5 м. Ця «писанка» вагою близько 2270 кг зроблена з уламків літаків. Виготовили цей пам’ятник на згадку про тих українців, що першими приїхали до Канади.Пасхальне яйце повертається за вітром, як гігантський флюгер, і його видно здалеку на відстані багатьох кілометрів. Обхопити цей шедевр зможуть тільки 20 чоловік, а розбити – хіба що важка артилерія.

Найбільша в Україні мозаїка з великодніх яєць

У 2010 році у Софійському соборі з’явилося унікальне панно – Пресвята Богородиця, складена з 15 тисяч розфарбованих вручну писанок. Художниця Оксана Мась працювала над цією дивовижною мозаїкою майже рік. Писанки для роботи розмальовували по всій Україні – і професійні художники, і друзі, і діти, і черниці. Мозаїчне панно «Погляд у вічність» вагою 2,5 тони зображує очі образу Діви Марії. Воно створено за мотивами однієї з старовинних українських ікон періоду бароко.

Найстаріша паска в світі

Найстаріша паска в світі була спечені у Страсну п’ятницю в 1821 році. Сімейну реліквію зберегла уродженка Лондона Ненсі Тітман. Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. Більш того, на ній чітко зберіглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки. Відомо й ім’я творця реліквії. Кекс (традиційний великодній хліб у британців) спік пра-пра-прадід Ненсі, Вільям Скіннер, який працював булочником. Ненсі передала паску як реліквію спочатку своїй дочці, а потім внучці з вірою, що кекс ще довгі роки буде зберігатися в її родині, переходячи з покоління в покоління.
Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці.  Знавці вражені настільки дивовижною здатністю паски не псуватися стільки років.

Сходження Благодатного вогню

Щорічно мільйони людей стають свідками дива. У Велику Суботу, напередодні Воскресіння Христова на Гроб Господень сходить Благодатний Вогонь. Єрусалимський православний Патріарх один молиться за закритими дверима Кувуклії - так грецькою називається печера, де був похований Христос і звідки він Воскрес, в обітування життя вічного. Це унікальний обряд: усі вогні в Храмі загашені, Патріарх знімає з себе вбрання і проходить процедуру огляду - поліцейські старанно обшукують його, а також Кувуклію, аби впевнитись, що там немає нічого, здатного запалити вогонь. В одному лише хітоні Патріарх входить туди і, стоячи на колінах, благає Господа послати на землю Благодатний Вогонь.

Побачити Диво Благодатного Вогню прагне кожен християнин, тому з усього світу до Храму Гробу Господнього приходять паломники, аби вмитися його благодатним світлом і отримати Боже Благословення. Очевидці стверджують, що окрім свого дивного походження, цей вогонь перші кілька хвилин не пече, ним вмиваються і несуть до своїх домівок та храмів, його доставляють у найвіддаленіші куточки світу. За легендою, той рік, коли вогонь не зійде з небес - стане останнім в історії людства. Зичимо вам Божого Благословення! 

Вітаємо всіх зі світлим святом Воскресіння Христового!

Бажаємо щастя й злагоди в родині та благодаті Божої з небес.

Христос воскрес!  Воїстину воскрес!

Запрошуємо користувачів БІЦ переглянути тематичну виставку книг та періодичних видань «Великодні дива» у читальній залі бібліотечно-інформаційного центру коледжу.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: http://top-people.com.ua/articles/velikodni-diva