До нашого коледжу завітала Марія Романівна Ткачівська

Економічне відділення

22 березня 2019

21 березня 2019 року до економічного відділення нашого коледжу завітала Марія Романівна Ткачівська – українська письменниця і поетеса, кандидат філологічних наук, завідувач кафедри іноземних мов і перекладу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Член Національної спілки письменників України. Лауреатка премії імені Івана Франка, премії ім. Василя Стефаника, конкурсів «Коронація слова». Лауреатка Всеукраїнської літературної премії ім. Леоніда Череватенка та Міжнародної літературної премія імені Миколи Гоголя «Тріумф».

У творчому процесі експериментує, збирає цікаві життєві історії, вишуковує незнані архівні матеріали, аби потім викласти це на сторінках своїх книг.

У творчому доробку пані Марії – тексти різних жанрів та стилів. Спершу були поезії, згодом – проза. Серед презентованих книг: роман  «Я і мій Дон Жуан», дитячий роман «Обережно, діти!», художні замальовки та есе німецькою мовою «Die Ukrainevon A bis Z (witzig, würzig, interessant)» — «Україна від А до Я (весело, цікаво і з перчиком)», «Голос перепілки» та «Тримайся за повітря».

Книга «Die Ukraine von A bis Z» викликала значний інтерес у зарубіжного читача завдяки доброму гумору авторки і легкому змалюванні повсякденних реалій життя українців.

Роман «Голос перепілки» написаний на основі реальних подій з життя героїв. Це роман про голод очима дитини, про життя в українському селі та німецькому передмісті, про любов і зраду, про молодість і старість. У ньому висвітлено такі гострі соціальні питання, як проблема людського осуду, родинні стосунки, проблеми неповних сімей, тема німецьких притулків. І все це крізь призму історії однієї дитини - хлопчика Мартина.

Авторка романів переконливо стверджує, що треба проживати своє життя, а не виправляти чиїсь помилки. А ось що найбільше болить — це людський осуд. І коли настає повна безвихідь, треба триматися. Приміром, як героїня роману Соломія у «Тримайся за повітря».

Свою розповідь авторка переплітала з читанням уривків з твору.

Зустріч студентів та викладачів коледжу з письменницею проходила в дружній та невимушеній атмосфері

 

Ірина Мартинова, завідувач економічного відділення,

Алла Гнатюк, кандидат економічних наук, доцент, викладач