10 березня - День Державного гімну України

Бібліотечно-інформаційний центр

10 березня 2019

Президією Верховної Ради України 15 січня 1992 року було затверджено музичну редакцію Державного гімну України ("Ще не вмерла Україна"), автором якої є Михайло Вербицький.

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли на одній з вечірок у Павла Чубинського, сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню:"Серце біє і кревліє за свою свободу" Чубинському пісня дуже сподобалася. Відійшовши в інакшу кімнату, Чубинський вийшов через півгодини із готовим текстом вірша "Ще не вмерла Україна".

Вперше вірш "Ще не вмерла Україна" був опублікований у журналі "Мета" у 1864 році і отець Михайло (Вербицький), будучи враженим, написав музику.

10 березня - День Державного гімну України. Цього дня у 1865 році в польському місті Перемишль уперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Ним завершили концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка

Мало хто знає з українців, щовірш "Ще не вмерла Україна" Павло Чубинський написав у місті Києві, на вулиці Великій Васильківській, 122, у домі купця Лазарева.

Деякі дослідники вважають, що на написання також вплинули мотиви мазурки "JeszczePolskaniezgineła…"

Спочатку автор музики, Михайло Вербицький, написав музику для гітари, а вже згодом адаптував її для хору.

Павло Чубинський був звинувачений шефом поліції в авторстві: "возмутительныхпесен и прокламаций", "за вредноевлияние на умыпростолюдинов". У 23-річному віці він був висланий на проживання під наглядом поліції в Архангельську губернію саме за авторство славетного вірша.

Лише Іван Франко та Леся Українка визначили "Ще не вмерла Україна" як національний гімн.

Після проголошення незалежної Української держави в січні 1918 р. пісня "Ще не вмерла Україна" звучала як національний гімн при УНР (УкраїнськаНародна Республiка), ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республiка), Гетьманаті та Директорії.

Хоча впродовж національно-визвольних змагань "Ще не вмерла Україна" звучала як гімн, однак офіційне затвердження вона одержала лише 15 березня 1939 р. – як гімн Карпатської України.

Коли постало питання гімну в роки Радянського Союзу, "Ще не вмерла Україна" одразу відкинули. Керівництво вимагало, аби в новому гімні стверджувалося що Україна – держава, що входить до складу СРСР, що вона там "між рівними – рівна, між вільними – вільна" та обов'язково повинна згадуватися комуністична партія, яка веде Україну до "світлого майбутнього".

Автором радянського гімну для УРСР став Павло Тичина з віршем "Живи, Україно, прекрасна і сильна", що існував у 1949-1991 рр.

Згідно з пропозицією колишнього Президента України, Леоніда Кучми, перша строфа гімну була змінена:"Ще не вмерла України і слава, і воля"

Бібліотечно-інформаційний центрпропонує вашій увазі виставку «Державний гімн України - наша національна гордість»та презентацію  «Людей і правду він любив» про автора Гімну України Павла Чубинського.

Марина Денисюк, бібліотекар