З Днем землевпорядника!

Технічне відділення

09 березня 2019

З давніх-давен, обробляючи землю, люди ділили її на частини, встановлювали межі, вели облік, обкладали податком. Так єгипетський цар Сесостріс, який жив у 1878-1841 рр. до н.е., поділив землю на квадрати і дав кожному жителю по однаковій ділянці, велівши стягувати  у свій дохід  щорічний земельний податок. Саме у цей період винайдене землемірне мистецтво.

Проходили роки і на зміну примітивним інструментам прийшли високоточні, електронні геодезичні прилади,  GPS- системи, паперові плани замінили космічні знімки,  ГІС – технології. Сьогодні  землеустрій став автоматизований і все більше використовує засоби дистанційного зондування Землі, супутникової навігації, геоінформаційного моделювання, штучного інтелекту. Крім того, сучасний землевпорядник має володіти знаннями про земельне право, земельний кадастр, землевпорядкування та управління земельними ресурсами, здобути відповідну освіту та належну кваліфікацію.

  Хочемо відзначити, що з ініціативи правління Спілки землевпорядників сьогодні запроваджуються нові спеціальності та спеціалізації підготовки землевпорядних кадрів. Зокрема, спілкою внесені в 2018 р. пропозиції до Міністерства освіти і науки про включення в освітній стандарт підготовку для об’єднаних територіальних громад «еколога-землевпорядника» та спеціалізацію «землеустрій і адміністрування землекористування»; для системи Держгеокадастру — спеціалізації «кадастровий землеустрій», «управління землекористуванням». Спільно з Національним університетом біоресурсів і природокористування України опрацьовуються пропозиції щодо підготовки землевпорядників із спеціалізацій: «Менеджер (управитель) у сфері операцій із земельними ділянками», «Менеджер (управитель) у сфері досліджень на земельному ринку», «Інспектор з використання земельних ресурсів», «Землевпорядник-проектувальник».

 Адже від професіоналізму землевпорядника залежить, наскільки по-господарськи використовується земля, в якому стані вона буде передана нащадкам.  І недаремно,  День землевпорядника,  приходить до нас щороку саме навесні – з першими променями весняного сонця, з ніжними первоцвітами, під дзвінку музику  талої води, тоді, коли  земля пробуджується від сну і чекає свого господаря.

З днем землевпорядника, шановні колеги !!!!!!