Володимир Івасюк – композитор, поет, співак. До 70-річчя від дня народження

Бібліотечно-інформаційний центр

04 березня 2019

«Коли поїдеш, любий друже,

 із краю гір, шовкових трав,

візьми з собою мою пісню –

 я в неї щастя наспівав»

В. Івасюк

 

4 березня 2019 року виповнюється 70 років від дня народження відомого українського композитора, співака, поета – Володимира Івасюка.

Дивовижно складаються людські долі. Одному судилося спокійне життя, сповнене праці; людського щастя, всього того чим живе людина на землі. Іншому - в долі, наче блискавки, які вихоплюються раптово і надовго й назавжди залишають свої відблиски у людській пам'яті. До таких людей належав і Володимир Івасюк.

Володимир Івасюк народився 4 березня І949 року у Кіцмані Чернівецької області на Буковий і в сім'ї вчителів Михайла та Софії Івасюків. З дитинства найбільш цікавила його музика і література, вони хвилювали юну душу і викликали глибокі роздуми. В цьому, мабуть, головну роль зіграло виховання. Володя виріс у сім'ї інтелігентів де панував культ творчої праці, допитливості й самовимогливості.

Композиторську діяльність Володя розпочав у 15 років.Композитор любить свою роботу до самозабуття. Та любов відчутна в його піснях, романсах, баладах. Увесь його доробок, залишений нам у спадок, був не короткочасним, а великою творчістю, що відбувалася в болісних роздумах довготривалих пошуках і сумнівах.

24 квітня 1979 року на піку творчої слави Володимир Івасюк після незрозумілого телефонного дзвінка пішов із дому і не повернувся.

В.Івасюк прожив лише 30 років. За своє коротке життя написав 107 пісень, 53 інструментальних творів, музику до кількох спектаклів. Пісні на власні слова і музику: «Відлітали журавлі», «Я піду в далекі гори», «Червона рута», «Водограй», «Пісня буде поміж нас», «Лиш раз цвіте любов», «Балада про мальви», «Я - твоє крило», «Ласкаво просимо», «Наче зграя птиць», «Колискова», «Мандрівна музика», «Два перстені», «Там за горою, за крем'яною», «Капелюх».

13 березня в читальному залі БІЦ о 13-00 год. буде проведено бібліотечний захід – караван історій на тему: «Талановитого та справжнього забути неможливо», присвячений ювілею геніального композитора. Кожен народ, кожна нація має своїх митців, якими пишається, творчість яких вивчає і виконує з захопленням. Володимир Івасюк - по праву засновник і класик української естрадної музики, талановитий композитор, автор невмирущих пісень. Не маємо права забути, як і народ не забув його «Червону Руту».

Запрошуємо всіх бажаючих.

У повідомленні використані матеріали з Вікіпедії  – вільної енциклопедії.

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ