Стартував тиждень циклової комісії гуманітарних дисциплін

Групи загальноосвітньої підготовки

04 березня 2019

Щовесни, коли тануть сніги,

І на рясті засяє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

Тарас Шевченко.  Його ім’я стало символом України. Його називають провісником  нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду. Духовну велич і красу українського слова він підніс на найвищу височінь. Тарас Шевченко був, є і навіки залишиться найголовнішою особистістю у становленні нашої держави. У весняну пору, а саме 9 березня, народився Т.Г.Шевченко. І у цю ж пору, 10 березня, на 47-ому році життя він відійшов у вічність, віддавши людям свій неперевершений талант і велике серце, сповнене любові до своєї землі і свого народу.  Із 47 років поет прожив 24 роки у кріпацтві, 10 – на засланні, а решту – під наглядом жандармів. Але велич його духу, любов до України, віру в її щасливе майбутнє не зламали ні переслідування, ні заслання, ні життєві поневіряння.

Голос Шевченка завжди був, є і залишається голосом мудрого друга. Він пробуджував любов до своєї Батьківщини, кликав сильних на подвиги, вселяв у слабких надію і віру. Його творчість стала духовною основою формування сучасної української нації. Для українців усіх наступних поколінь він став потужним джерелом національної свідомості, символом України. Дата народження Т.Г.Шевченка була внесена до календаря пам’ятних та знаменних дат ЮНЕСКО і відзначається також у всьому світі. Цьогоріч – 205- річчя з дня народження поета.

Лондон – Велика Британія, а з нею і цілий світ поціновувачів геніального літературного спадку Вільяма Шекспіра вшановують 455- річчяз дня його народження. Вільям Шекспір (WilliamShakespeare) (26 квітня 1564–3 травня 1616) – великий англійський поет і драматург, один з видатніших драматургів світу, автор 10 трагедій, 16 комедій, 6 історичних хронік.

Шекспір  іменується національним поетом Англії. Дійшли до нас роботи , написані спільно з іншими авторами, які складаються з 38 п’єс, 154 сонетів, 4 поем і 3 епітафій. П’єси Шекспіра переведені на всі основні мови і ставляться у театрах частіше, ніж твори інших драматургів.

«Одні народжуються великими, інші досягають величі, третім його нав’язують».

У 1600 році Шекспір написав свої найзнаменитіші на сьогоднішній день творіння: «Юлій Цезар», «Гамлет», «Отелло», «Король Лір», «Макбет». Після пішов період античних трагедій: «Антоній і Клеопатра», «Коріолан», «Тімон Афінський». Творчий шлях драматурга (на нелегкій ниві) завершується трагікомедіями: «Перікл», «Цімбелін», «Зимова казка», «Буря».

Творчість Вільяма Шекспіра зробило великий внесок в історію світового мистецтва, а також величезний вплив на розвиток театру і всієї культури.

«Любов всесильна: немає на землі ні горя – вище кари її, ні щастя – вище насолоди служити їй.

Традиційно на початку березня у нашомуколеджіпроходить тиждень циклової комісії гуманітарнихдисциплін. На плановому засіданні циклової комісіїбуло розглянуто та затверджено зміст заходів, присвячених 205-річчювід дня народження Т.Шевченка  та  455- річчю від дня народження В. Шекспіра.

 

ПЛАН

проведеннятижняцикловоїкомісії гуманітарнихдисциплін

 04.03.2019 – 09.03.2019

Дата

проведення

Назва заходу

Відповідальні

04.03.2019

1. Виставка-конкурс стіннівок «Екскурс вивченими творами зарубіжної літератури».

Гринкевич І. В.

2. Літературний вечір «Шевченко і Рівненщина».

Кристопчук Т. Є.,

Сорока М. В.

3. Відкритий кінозал: Подорож Лондоном.

Гринкевич І. В. 

05.03.2019

1. Студентська науково-практична конференція «100-річчя з дня проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР».

Мазепа О. М.

2. Літературна вікторина «Стежками зарубіжної літератури».

Гринкевич І. В.

3.  Літературний вечір-портрет «Світова велич генія Т.Г.Шевченка».

Маляр О. П.,

Музичук І. В.

06.03.2019

1. Виховний захід «Зірки американського шоубізу» (відділ іноземної літератури Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки).

Гринкевич І. В.,

Сінькова Н. О.

2. Літературно-мистецькийзахід, присвячений 205-й річницівід дня народження Т.Г. Шевченка «Вклонімося Кобзарю».

Троцюк В. В. 

07.03.2019

1.  Конкурс-дегустація «Солодка хвилинка».

Сінькова Н. О.,

Маляр О. П.

2.   Виховний захід, приурочений 455-й річниці від дня народження В. Шекспіра «Весь світ - театр».

Лисяк О. М.

3. Відкритий кінозал: Shakespeareinlove (Закоханий Шекспір).Лисяк О. М.

 Оксана Маляр, голова циклової комісії гуманітарних дисциплін