Офіційне відкриття комп’ютерної аудиторії «Комп’ютерних мереж та веб-застосувань»

Коледж

11 січня 2019

11 січня 2019 року у ВСП «Рівненський коледж НУБіП» прибула делегація НУБіП України. Очолив делегацію ректор НУБіП України Ніколаєнко Станіслав Миколайович, разом з ним прибув начальник Відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Єресько Олег Вікторович.

Ректору університету Ніколаєнку Станіславу Миколайовичу директором Корсуном Ярославом Петровичем були представлені керівники структурних підрозділів коледжу: заступники директора, завідувачі відділень, завідувачі бібліотечно-інформаційного центру, комп’ютерно-інформаційного центру, міжкафедральної навчальної лабораторії НУБіП, голова студентської ради та студентського профспілкового комітету. У короткій зустрічі директором було охарактеризовано роботу усіх ланок, які сприяють успішному освітньому процесу ВСП «Рівненський коледж НУБіП України».

Далі ректор університету оглянув базу навчального закладу. Розпочався огляд з найважливішої ланки освітнього процесу – методичного кабінету. Методист коледжу Людмила Балдич розповіла про здобутки коледжу у методичній і науковій діяльності, використання викладачами коледжу інновацій у навчальному процесі, створені ними навчальні посібники. Також сім голів циклових комісій представили досягнення викладачів, які здійснюють підготовку фахівців за дев’ятьма спеціальностями для здобуття ОКР «Молодший спеціаліст» та ОС «Бакалавр».

Важливу роль у підготовці фахівців відіграє теоретичне навчання. На допомогу приходитьБібліотечно-інформаційний центр ВСП «Рівненський коледж НУБіП України». БІЦ коледжу є обов’язковим навчальним, культурно-просвітницьким структурним підрозділом, який здійснює інформаційну підтримку науково-освітньої діяльності та виховної роботи за профілем закладу. Завідувач БІЦ Людмила Бурячинська представила найцінніші книги БІЦ, які стали справжніми духовними святинями українського народу: ювілейне видання «Пересопницьке Євангеліє: витоки і сьогодення», сучасне видання «Острозької Біблії», «Україна – козацька держава» В. Недяка та ін.

Також продемонструвала власні електронні ресурси – електронний каталог книг та періодичних видань, електронні навчальні посібники викладачів коледжу, повні версії фахових електронних журналів, до яких забезпечено доступ викладачів та здобувачів освіти коледжу. У читальному залі встановлена зона вільного Wi-Fi, що надає користувачам доступ до світових інформаційних навчальних ресурсів.

Одним із досягнень Рівненського коледжу є створений у 2002 році Навчально-практичний центр із землевпорядкування.За словами Олега Качановського, заступник директора з виробничої роботи, у період роботи центру навчальну практику пройшли 4351 слухачів, з них 4042 студенти та 309 викладачів з 14 ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації України.

У перспективі, зазначив Олег Качановський, коледж планує придбати безпілотний літальний апарат (дрон), що дозволить практично виконувати знімання в камеральних умовах за допомогою програми Agisoft PhotoScan, отримувати ортофотоплан та цифрову модель рельєфу відзнятої території, метадані з різних точок місцевості тощо.

Головною подією стало офіційне відкриття на базі відділення програмування комп’ютерної аудиторії № 16 «Комп’ютерних мереж та веб-застосувань» навчальної лабораторії «Комп’ютерно-інформаційний центр».

До складу відділення програмування відноситься навчальна лабораторія «Комп’ютерно-інформаційний центр». КІЦ має у складі навчальну лабораторію «Видавничий центр», обслуговує 280 комп’ютер. За словами завідувача КІЦ Василя Панасюка така техніка різного року випуску, є комп’ютери технічно застарілі.

За програмою «Рівненська ініціатива-2020» вирішено щорічно оновлювати комп’ютерну техніку у навчальному закладі ВСП «РК НУБіП України». Тому було прийняте рішення оновити техніку в аудиторії № 16 «Комп’ютерних мереж та веб-застосувань» у кількості 25 робочих місць.

Працівники КІЦ здійснили пошук підприємства, яке займається реалізацією комп’ютерної техніки, такої що була у використанні. За їх пропозиціями разом з завідувачем відділення програмування Іриною Якимчук підібрано системні блоки, монітори, клавіатури+мишка у кількості 25 на загальну суму близько 100 000 грн. Такі ПК закуплені у Німеччині, де були в експлуатації до одного року.

За участі студентів-бакалаврів було встановлено і підготовлено до експлуатації усю придбану техніку у комп’ютерній аудиторії № 16. Аудиторія відповідає усім вимогам, стандартам і сертифікації. Вона забезпечена необхідним обладнанням. Крім 25 робочих місць в аудиторії є мультимедійний проектор, інтерактивна дошка. Тепер цю аудиторію використовують у коледжі для підготовки фахівців за спеціальністю 121 Інженерія програмного забезпечення. Студенти 2-го та 3-го курсів ОКР «Молодший спеціаліст» тут опановують дисципліни «Організація комп’ютерних мереж», «Технології веб-програмування» та «Розробка веб-застосувань». А здобувачі освіти ОС бакалавра – «Технологія та методи веб-програмування» та інші спецдисципліни.

При цій аудиторії працює гурток «Програміст». Члени цього гуртка постійно розробляють програмні продукти, які у подальшому використовуються у коледжі та на інших підприємствах.

Для повної експлуатації такої техніки необхідно провести капітальний ремонт локальної мережі. Для цього керівництво коледжу планує виділити близько 30 000 грн. і на початок ІІ семестру 2018-2019 навчального року розширити її функціональні можливості.

Перерізав червону стрічку ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко та завідувач відділення програмування ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» Ірина Якимчук.

Після огляду відбулася зустріч ректора з педагогічним колективом коледжу. Розпочали зустріч учасники ансамблю художньої самодіяльності «Вишиванка» з колядкою та вручили ректору традиційний хліб та сіль.

На зустрічі ректор розповів про науково-освітню діяльність університету, його успіхи та досягнення. Ректор відзначив, що стратегічним напрямом підготовки сучасного фахівця, є готовність його практично вирішувати виробничі завдання. Актуальною, на його думку, є впровадження дуальної освіти у закладах вищої освіти. Тому необхідно налагоджувати взаємозв’язки навчальним закладам з роботодавцями, щоб знати потреби ринку праці.

Важливим аспектом у НУБіП є міжнародна діяльність, яка дає можливість навчання за магістерськими програмами з отриманням подвійного диплому.

На завершення Станіслав Ніколаєнко окреслив сім пріоритетних завдань щодо модернізації НУБіП України, а саме:

  • ріст авторитетності університету, його випускників, підготовка кваліфікованих кадрів;
  • взаємодія з бізнесом, організація сучасної бізнес-практики, створення навчально-наукових центрів, підвищення ефективності навчально-дослідних господарств;
  • розвиток НДР, вплив теоретичних досліджень на розвиток академічної науки як в Університеті, так і в Україні, за її межами;
  • підвищення якості освітнього процесу, запровадження «перевернутого» навчання;
  • автономія структурних підрозділів;
  • формування у студентства здатності до постійного оновлення знань, пошук талановитих студентів;
  • широке запровадження онлайн-освіти, збільшення різноманітних курсів навчання, активізації міжнародної діяльності.


Після виступу ректор відповів на питання членів колективу, щодо земельної реформи, перспектив університету в контексті підписання Великої хартії університетів, місця коледжів і технікумів у системі освіти України, доцільності ДПА у форматі ЗНО для здобувачів освіти коледжів і технікумів.

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування