Василь Стус: гармонія життя і творчості

Бібліотечно-інформаційний центр

06 січня 2019

Сини України завжди вирізнялися сильним духом та безмежною любов’ю до Батьківщини. Васи́ль Семе́нович Стус (6 січня 1938, село Рахнівка, Гайсинський район Вінницька область — 4 вересня 1985, табір ВС-389/36-1 біля села Кучино, Пермський край, РРФСР) — український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, незламний лицар свободи і правди.. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991), Герой України (2005, посмертно).

 

Цікаві факти життя і творчості Василя Стуса

  1. Дитинство. Народився на Вінниччині у селянській родині. Він був четвертою дитиною в сім’ї. Дитячі і юнацькі роки минули на Донбасі, куди переїхала родина Стусів у пошуках кращої долі. Василю ще не виповнилося шести років, коли він відправився в школу. Батьки, що залишали сина вдома на господарстві, не відразу дізналися про це. З настанням холодів вчителька запитала у мами, чому Василько ходить на уроки босоніж. Мати заметушилася: «Яка школа? Він ще маленький”. Але вчителька вмовила її відпускати сина на заняття: «Я його старшим ставлю в приклад. Кажу: «Стусік, вийди до дошки». Він тягнеться навшпиньках і пише … ». Василь завершив шкільне навчання із срібною медаллю, закінчив із червоним дипломом історико-філологічний факультет Донецького педінститут.
  2. Чому були заборонені твори В.Стуса?  За власні переконання в необхідності української культурної автономії творчість Василя Стуса була заборонена радянською владою, а сам поет був на 12 років позбавлений волі.
  3. Адвокатом на судовому процесі Василя Стуса був відомий нині прокучмівський політик Віктор Медведчук.
  4. Коли в камері кримінальник поранив Стуса заточкою, у поета відкрилася внутрішня кровотеча, він втратив свідомість. Медичну допомогу йому не надавали. І тільки після голодування, організованого на сусідній, жіночої, зоні Іриною Калинець та Надією Світличною, вмираючому прислали лікаря. У лікарні поетові видалили дві третини шлунка. Він жартував з цього приводу: «Мені вшили зеківський шлунок, він тільки баланду приймає».
  5. Табірними наглядачами знищено збірку, яка містила 300 віршів Стуса. На знак протесту проти жорстокого поводження табірної адміністрації з політв’язнями він кілька разів оголошував голодування. У січні 1983 року за передачу на волю зошита з віршами на рік був кинутий у камеру-одиночку.
  6. Найбільше цинізм влади проявився тоді, коли рідним не дозволили забрати тіло поета в Україну, бо за тодішнім законом навіть мертвим в’язень мусів відбути повний термін!

 Про життя і творчість Василя Стуса ви можете дізнатись із перегляду літератури на абонементі бібліотечно-інформаційного центру

 Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

 

Джерело: https://dovidka.biz.ua/vasil-stus-tsikavi-fakti/ Довідник цікавих фактів та корисних знань