Екскурсія в комунальне автотранспортне підприємство «КАТП-1728»

Технічне відділення Рада роботодавців ТВ

12 грудня 2018

12 грудня 2018 року відбулась екскурсія студентів технічного відділення на комунальне автотранспортне підприємство «КАТП-1728» . Екскурсія проходила спільно з Рівненською обласною громадською організацією «За чисте Довкілля» в рамках проекту «Громада без пластику» в співпраці з ГЕФ ПМГ ПР ООН в Україні. В екскурсії взяли участь студенти 21-З, 22-З груп під час вивчення навчальної дисципліни «Основи екології» та студенти 31-З групи під керівництвом куратора групи Малимон Стефанії Стефанівни та члени екологічного гуртка « Джерело».

Метою екскурсії було ознайомлення з технологією збирання, переробки та захоронення твердих побутових відходів в м.Рівне. Голова Рівненської обласної громадської організації «За чисте Довкілля» Кузьмич Василь Степанович вказав студентам на актуальність проблеми збирання, переробки та захоронення твердих побутових відходів в містах України та на Рівненщині. Під час екскурсії студенти побували на Рівненському полігоні твердих побутових відходів, що знаходиться в с. Бармаки. З проблемами полігону,вивезенням відходів з м.Рівне, проблемами сортуванням сміття студентів ознайомив директор підприємства Кралюк Ростислав Миколайович. Він вказав, що кожного дня з міста Рівне на полігон вивозять 200 тон твердих побутових відходів. Площа полігону 25 га. Товщина залягання відходів досягає до 25 м. Складування відходів проводиться за схемою: розрівнювання, ущільнення, ізоляція ґрунту. З такими темпами вивезення відходів полігону вистачить приблизно лише на 15 років. Отже, потрібно запроваджувати систему сортування відходів та їх переробку. Студенти ознайомились з установкою з збору,  видобутку та утилізації біогазу , який накопичується під товщиною побутових відходів на міському сміттєзвалищному полігоні, що використовується як альтернативна сировина для виробництва електроенергії.

Студенти відвідали завод з переробки твердих побутових відходів ТзОВ « УКРЕКО-ІНДАСТР». Керівник підприємства показав лінію з суртування ТПВ, розповів як відбувається процес сортування сміття, вказав на проблеми роботи заводу.

 З екскурсії студенти зрозуміли, що для забезпечення впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів в м.Рівне, необхідне:

  • придбання відповідного обладнання (контейнерів з роздільного збирання);
  • впровадження новітніх технологій в сфері поводження з відходами ;
  • додаткові джерела та збільшення обсягів фінансування, а також підтримка з боку держави;
  • підвищення свідомості населення, щодо культури роздільного збирання відходів.

З правилами сортування ТПВ студенти ознайомились на майдані Незалежності, де керівник екологічного гуртка «Джерело» Малимон С.С. вказала на три важливі компоненти в сортуванні сміття: пластик,скло, папір, які можуть бути використані, як вторинні ресурси для переробки на підприємствах Рівненщини.

Дякуємо керівнику Рівненської обласної громадської організації «За чисте Довкілля» Кузьмичу Василю Степановичу за допомогу в організації екскурсії.

Малимон Стефанія Стефанівна –викладач екології, куратор 31-З групи,

 керівник екологічного гуртка «Джерело».