«Голодомор – чорна сповідь моєї Вітчизни»: бібліографічний огляд-презентація до Дня пам’яті жертв Голодомору.

Економічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

21 листопада 2018

24 листопада 2018 року відзначається 85-річниця жертв голодомору в Україні. Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, свідки Великого Голоду.

         Страшну трагедію, яку пережив український народ у 30-х роках, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства. Масове голодування почалося в грудні 1931 року і тривало до весни 1933р. 22 місяці народ страждав, мучився, вмирав. Моторошно подумати, але навесні 1933 року, коли настав пік голоду, на Україні щодня вмирало голодною смертю 25 тисяч людей, 1 тисяча щогодини, 17 людей щохвилини. Голод забрав протягом 1932-33 років від 7 до 10 мільйонів людських життів, серед них 3 мільйони - діти.

З нагоди цієї події 21 листопада в читальній залі БІЦ провідним бібліотекарем Петренко Г.І. був проведений виховний захід та огляд-презентація «Голодомор – чорна сповідь моєї Вітчизни» зі здобувачами освіти 22-0 групи та куратором Матвійчук Л.А. Про трагічні події розповідає книжкова виставка «Сумні сторінки нашої історії» (до 85–річниці Голодомору 1932-33рр. в Україні). Вергун Ніка та Кравець Софія були найактивнішими учасницями презентації.

Не забудьте 24 листопада о 16-00 запалити свічку пам’яті! Схилімо голови в скорботі перед невинно убієнними.

Наш найсвятіший обов’язок сьогодні зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих більшовицькою владою. Про моторошні події ще раз нам нагадує відеофільм «Пам’яті голодомору дітей України», який був продемонстрований учасникам виховного заходу: https://www.youtube.com/watch?v=eIUIkbO4kYs

 

Петренко Г. І., провідний бібліотекар

У повідомленні використані матеріали з сайту: https://uk.wikipedia.org/wiki/День_пам%27яті_жертв_ голодоморів