Майстер-клас «Використання безпілотних літальних апаратів та сучасні методи збору польових даних»

Технічне відділення Рада роботодавців ТВ

14 листопада 2018

Вже кілька років технічне відділення Відокремленого структурного підрозділу «Рівненський коледж Національного університету біоресурсів та природокористування України» активно співпрацює з Факультетом землевпорядкування НУБіП України. І сьогодні, 14 листопада, заступник директора з виробничої роботи Олег Качановський залучив до проведення відкритого уроку у формі майстер-класу з дисципліни «Автоматизована земельно-кадастрова інформаційна система» на тему «Використання безпілотних літальних апаратів та сучасні методи збору польових даних» для викладачів технічного відділення та студентів 41 та 42-З груп декана факультету Тараса Євсюкова та його заступника Олександра Шевченка.

Майстер-клас складався з двох етапів – теоретичної та практичної частин. За допомогою мультимедійної презентації, спікери представили студентам види та можливості сучасних безпілотних літальних апаратів, їх технічні характеристики, правила використання та можливі результати, що отримуються в результаті знімання території. Студентів особливо зацікавили питання використання «дронів» в умовах щільно забудованих територій, обмеження в зніманнях земель оборони та іншого призначення, що стали особливо актуальні в сучасних умовах держави, заходи безпеки під час використання літальних апаратів.

Під час практичної частини було виконано заліт безпілотного літального апарата (дрона) DJI Matrice 100 над територією кварталу коледжу та прилеглих вулиць Чернишова, Коперника, Дубенської на висоті 83 метри за запрограмованим маршрутом тривалістю 7 хвилин, в присутності студентів здійснено опрацювання матеріалів знімання в камеральних умовах за допомогою програми Agisoft PhotoScan та отримано ортофотоплан та цифрову модель рельєфу відзнятої території. Всього за такий короткий час було отримано метадані з 6 мільйонів точок місцевості, і це ще не на самих високих налаштуваннях якості.

Студенти коледжу з великою цікавістю стали учасниками даного Майстер-класу, змістовного відкритого уроку, що дав їм розуміння перспектив розвитку технології обраної галузі взагалі та власного працевлаштування зокрема, в майбутньому. Особливо активно проявила себе студентка випускної 42-З групи Вікторія Покотило, яка спільно з майбутнім керівником Олегом Качановським, прийняла рішення використати результати сьогоднішніх вимірювань під час виконання навесні 2019 року дипломного проекту молодшого спеціаліста. Також активно задавали питання Анастасія Бєлоконь, Ганна Бабич та навіть студенти молодших курсів Інна Чеботарьова, Тетяна Ворожбит та інші, які за власної ініціативи теж відвідали відкритий захід.

Тарас Євсюков окреслив можливості продовження навчання випускникам коледжу в базовому навчальному закладі – Національному університеті біоресурсів і природокористування України та запросив їх на день відкритих дверей, що відбудеться 21 березня 2019 року. Студенти щиро відгукнулися на запрошення декана, і планують здобувати дипломи бакалавра, а потім і магістра, саме в НУБіП України.

Качановський О.І., заступник директора з виробничої роботи

Люльчик В. О., завідувач технічного відділення