«Рідна мова – чиста як роса»: День української писемності та мови

Відділення програмування Бібліотечно-інформаційний центр

07 листопада 2018

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 1997 року.

За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Всесвітню славу Нестору принесла справа усього його життя – участь у літописанні Київської Русі.

Українська мова своїм корінням, за твердженням істориків, сягає глибини не менше семи тисячоліть. Праєвропейський санскрит містить більше 1000 нинішніх українських кореневих слів.

7 лстопада 2018 року у читальному залі БІЦ відбувся перегляд фільму «Топ 5 заборон української мови» за участю здобувачів освіти 22-ІП групи та викладчів відділення програмування, бібліотекарів.

Матеріали книжкової виставки наглядно проілюстрували життєві сторінки Нестора-літописця та нелегку історію української мови.

Марина Денисюк, бібліотекар БІЦ