Напередодні виробничої технологічної практики

Відділення програмування

02 листопада 2018

Незабаром студенти IV-го курсу відділення програмування приступлять до проходження виробничої технологічної практики. Тому з метою вивчення особливостей її проходження 01 листопада 2018 відбулася екскурсія студентів IV-го курсу спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» та «Розробка програмного забезпечення» Рівненського коледжу НУБіП України до ТЕЦ ТОВ «Рівнетеплоенерго». Сприяла організації екскурсії Кнап Інна Іванівна, яка працює на цьому підприємстві і є мамою студента-програміста.

ТЕЦ – є виробником теплової та електричної енергії. Теплова енергія відпускається для потреб населення, а також промислових та бюджетних споживачів міста Рівне, а вироблена електрична енергія, в основному, використовується на власні потреби теплопостачаючого підприємства. Таких по Україні є декілька. Одна з них - у місті Рівне.

Розпочалося все зі знайомства із працівниками даного підприємства, які безпосередньо проводили екскурсію: Масло Васильом Богдановичем та Масло Ігорем Васильовичем. Спочатку ми дізналися загальну інформацію про даний об’єкт, його історію та дані, які необхідні під час проходження екскурсії.

Даний об’єкт практично повністю автоматизований. Працівники використовують програмний продукт для забезпечення безпеки роботи котлів, тобто ручна робота зводиться до мінімуму. За все відповідає програмне забезпечення, яке використовує теплопостачаюче підприємство, а працівники контролюють цей процес. У програмі передбачено аварійні ситуації, повідомлення про збільшення тиску, про перегрів певного котла тощо. Наступним кроком було проходження до самої системи із середини, яка і виконує дії, які для неї запрограмовані. У відділі, який ми відвідали було показано, як об’єднується трішки математики, трішки фізики, аналіз вимог і автоматизація для правильного регулювання системи в цілому. Побачивши результат об’єднання було зрозуміло, що все ж таки програмування є невід’ємною частиною будь якого процесу даного об’єкту.

Екскурсія була надзвичайно цікавою та пізнавальною для кожного студента-програміста, який був присутній під час її проведення.

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування,

Владислав Кнап, студент 41-ІП групи