Засідання дискусійного клубу на тему: «Чи можна виправдати катування?»

Юридичне відділення

20 жовтня 2018

 

У Рівненській обласній універсальній наукової бібліотеці  відбулась зустріч у форматі дискусійного клубу на тему: «Чи можна виправдати катування?» Захід проводився представниками громадської організації «Україна без тортур». Учасниками клубу були:

заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Рівненській області Микола Павлюк;

Олександр Гатіятулін, голова правління ГО «Україна без тортур».

Модератори заходу - керівник відокремленого підрозділу ГО «Україна без тортур» в місті Рівне Андрій Преподобний та координатор громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівне Марія Цип’ящук. 

Здобувачки освіти 41-Ю групи Йонтко Анастасія, Шевчук Катерина, Дацюк Неля також прийняли участь у засіданні дискусійного клубу. Серед учасників зустрічі також були представники ДУ "Городищенська виправна колонія (№96)", “Городоцький виправний центр (№131)», ГП Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Рівне.

Учасники дискусії намагалися знайти причину, коли саме стандарти належного поводження перетворюються в нестандартне поводження з людьми, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Тож чи існують такі випадки? Питання, звісно, спірного характеру, однак всі погоджуються з думкою, що застосування катувань не повинне мати місця серед затриманих чи тих, хто вже відбуває покарання. В результаті дискусії учасники прийшли до висновку: людина – найвища соціальна цінність і, попри будь-які ситуації, необхідно дотримуватись належних стандартів, які забезпечують права та свободи кожної окремої людини, незалежно від її місця перебування.

От що говорить сам Олександр Гатіятулін про катування: «Краще попередити тортури і жорстоке поводження, ніж розслідувати злочини, займатися реабілітацією жертв тортур. Із кожним роком зростають нові правозахисники. Людям цікаво. Люди хочуть щось змінювати. Але, крім турбот з підготовки нових моніторів, які здійснюють перевірку місць несвободи, для мене важливо, щоб ця тема стала пріоритетом держави, щоб держава брала відповідальність за те, що відбувається за зачиненими дверима.І не просто на словах. Наприклад, не тільки вписати в законі, що реалізацією НПМ займається Уповноважений з прав людини, а й фінансувати його роботу!

Модель Омбудсман +, що працює пліч-о-пліч з громадськими активістами, – унікальна. Але її потрібно підтримувати і розвивати, а не давати на відкуп донорам або залучати небайдужих людей на громадських засадах. Якщо попередження катувань буде державною політикою, тоді і тортури як явище зникнуть. Хочу поставити це на системний рівень держави. І це моє завдання на найближчі три роки".

Висловлюємо подяку організаторам дискусійного клубу за можливість здобувачкам освіти долучитись до обговорення даної теми.

Посилання на інформацію та фото - Рівненська Обласна Універсальна Наукова Бібліотека, Регіональний центр з надання БВПД у Рівненській області.

 

 

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін