Тренінг-практикум “Кращі практики місцевого управління з повагою до прав людини”

Юридичне відділення

17 жовтня 2018

16 жовтня  в Інформаційному просторі  "Infohub" був проведений тренінг-практикум на тему: “Кращі практики місцевого управління з повагою до прав людини”. Цей тренінг є продовженням реалізації серії правозахисних моніторингів "Місцевий індекс прав людини", які проходили в трьох населених пунктах Рівненської області (м. Рівне, м. Острог, Пісківська ОТГ) в період з квітня по серпень 2018 року. Учасниками даного практикуму від ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» були здобувачі освіти юридичного відділення Йонтко Анастасія та Матковський Богдан за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Ірини Матковської.

Мета даного заходу: закріпити теоретичні знання з дисциплін «Конституційне право України», «Державне будівництво та самоврядування» щодо організації роботи органів публічної влади, захисту прав людини; розкрити порядок формування без пекової політики; встановити, чи впливає громада на поліпшення місцевої екології та здоров’я своїх мешканців; як зробити так, щоб надання адміністративних послуг було якісним та доступним; ознайомитися з формами та способами залучення громадян до формування та реалізації місцевої політики.

Під час тренінгу здобувачі освіти дізнались про те, які ключові напрямки розвитку місцевих громад були предметом моніторингу і як саме це пов’язано із захистом прав людини; навчились розрізняти успішні та неефективні практики; працювали із інструментом моніторингу, аби бути самим в змозі оцінити ту або іншу практику;
розглянули потенційні "точки дотику" для якісної взаємодії громади та влади на місцях. Тривалість тренінгу - 4 години. Усі учасники отримали сертифікати, які підтверджують участь у тренінгу.

Довідка:

Місцевий індекс прав людини – це мініпроект Української Гельсінської спілки з прав людини, заснований для підтримки і ефективного впровадження реформи децентралізації в Україні. Критерієм ефективності визнано такий підхід, що базується на засадах пріоритету прав людини в усіх сферах її взаємин з державою.
Розробка методології Місцевого індексу прав людини була реалізована за участю експертів Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, спільнот експертів науковців та практиків місцевого самоврядування різних галузей прав людини. Було опрацьовано сучасні міжнародні моделі прав людини і їх оцінювання, узагальнено кращі іноземні та вітчизняні практики моніторингу прав людини на місцевому рівні, враховано специфіку розвитку повноважень місцевого самоврядування в процесі реформи.
Моніторинги виконання Національної стратегії з прав людини та Місцевого індексу прав людини було підтримано в рамках наступних проектів УГСПЛ: програми "Права людини в дії" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), проекту з інституційної розбудови за підтримки Посольства Швеції в Україні та проекту "Права людини понад усе" за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади.
Проведення групи моніторингів Місцевий індекс прав людини у населених пунктах Донецької, Дніпропетровської та Сумської областей було підтримано Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Права людини в дії".

Мета заходу досягнута. Висловлюємо подяку організаторам тренінгу за можливість здобувачам освіти оволодіти знаннями щодо кращих практики місцевого управління з повагою до прав людини. Посилання на інформацію - Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін