Засідання круглого столу «Конвенція ООН щодо захисту прав людей з інвалідністю»

Юридичне відділення

19 вересня 2018

17  вересня 2018 року о 14:00 у приміщенні регіонального центру «Інваспорт» відбулось засідання круглого столу «Конвенція ООН про захист прав людей з інвалідністю» (до 10-річчя ратифікації в Україні). Організатор заходу – благодійна організація «Обличчям до істини».

Загальна кількість учасників круглого столу – 44, серед них, зокрема:

Оксана Сальчук – начальник  Головного територіального управління юстиції в Рівненській області, Яцюк Наталія – перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції в Рівненській області, які розкрили особливості застосування, права та свободи людей з інвалідністю, визнані в Конвенції;

Петро Поліщук - радник міського голови Рівного з питань людей з інвалідністю, голова громадської організації «Генерація успішної дії»;інші представники органів державної влади та громадських організацій, люди з інвалідністю, молодь. Модератором заходу виступила Голова БО пенсіонерів та інвалідів «Обличчям до істини» Тетяна Войтович.

Учасниками круглого столу від ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» були здобувачі освіти 41-Ю та 42-Ю групп під керівництвом викладачки юридичних дисциплін Ірини Матковської.

Здобувачі освіти в повній мірі оволоділи знаннями щодо застосування на практиці складових Конвенції, для себе з’ясували, що потрібно частіше піднімати проблеми людей з інвалідністю, намагатися їх вирішити.

Значної уваги заслуговують такі слова голови благодійної організації «Обличчям до істини» Тетяни Войтович: Люди з інвалідністю потребують від суспільства особливого захисту та підтримки. У цивілізованому суспільстві такі люди повинні бути забезпеченими правами і мати можливість доступу до різних сфер життя - соцзахисту, охорони здоров’я, освіти та усіх інших. Було б добре, якби разом із отриманням групи інвалідності людині вручали ще й сам текст Конвенції. Адже людям з інвалідністю потрібно знати, які вони мають права.

Висловлюємо особливу подяку Тетяні Войтович за можливість здобувачам освіти прийняти участь у обговоренні таких важливих та складних питань, як права та свободи людей з інвалідністю!

 

Ірина Матковська, викладачка  юридичних дисциплін