Волинська трагедія 1943 року. До 75-річчя

Бібліотечно-інформаційний центр

08 липня 2018

В цьому році виповнюється 75-та річниця Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України. Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року.

Волинська трагедія 1943 року – один із кривавих епізодів українсько-польського конфлікту часів Другої світової війни на Волині, який виокремлюється з загальної картини тогочасного міжнаціонального українсько-польського збройного протистояння на території спільного проживання українців і поляків – Волині, Східній Галичині, Холмщині, Підляшші, Надсянні, Лемківщині. В польській історіографії волинські події 1943 року досить часто трактують лише як антипольську акцію Української повстанської армії, в українській – наголошують на мотивах, що спонукали УПА до проведення такої акції, а також приділяють значну увагу "діям у відповідь", у т. ч. й проти цивільного українського населення, загонів Армії Крайової (АК).

         За польськими підрахунками, під час цієї трагедії з польського боку загинуло щонайменше 35 тис. осіб, з яких 18 тис. – із встановленими прізвищами, з українського боку загинуло до кількох тисяч осіб. В Україні подібних до польських підрахунків не проводилося.

         «Події 1940-х років на Волині були етнічною чисткою, а не війною між Україною і Польщею, сказав президент Польщі Анджей Дуда під час візиту в селище Олика (Волинська область) на запрошення католицького Собору святих апостолів Петра і Павла, в зв’язку з 75-річчям Волинської трагедії. За його словами, ніколи більше одна нація не повинна піднімати руку на іншу. “Наші відносини повинні спиратися на правду, її треба визнати. Тут не може бути й мови про помсту, хоча є біль”, – заявив він.

Про перебіг подій, наявні документи можна більш детально дізнатись з книги Володимира Сергійчука «Поляки на Волині у роки другої світової війни», а також за посланнями:

  1. Ільюшин І. І. Волинська трагедія 1943 р. [Електронний ресурс] // Енциклопедія історії України: Т. 1: А-В / редкол. : В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. - К. : Наукова думка, 2003. - 688 с.: іл. – Режим доступу: http://www.history.org.ua/?termin=Volynska_
  2. http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?&I21DBN=EIU&P21DBN=EIU&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=eiu_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P
  3. https://narodna-pravda.ua/2018/Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ07/08/duda-zrobyv-zayavu-pro-volynsku-tragediyu/