Міжнародний День на підтримку жертв тортур

Юридичне відділення

26 червня 2018

ООН проголосила 26 червня Міжнародним днем на підтримку жертв тортур в 1997 році. Це стало одним із заходів по наближенню суспільства до повного забезпечення прав людини, які декларує Конвенція проти тортур та інших жорстоких покарань, які принижують гідність людини. Конвенція діє з 26 червня 1987 року.

26 червня у конференц-залі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області відбулась робоча зустріч-обговорення ключових проблем катування та жорстокого поводження в Україні. На даному заході були присутні студенти юридичного відділення за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Ірини Матковської.

Мета заходу – оволодіти практичними навичками в процесі вивчення дисципліни «Конституційне право України» щодо забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання; методами боротьби з цим явищем на законодавчому, адміністративному й судовому рівні; проблемами жертв тортур; забезпечення прав людини.

Зустріч організована до Міжнародного Дня на підтримку жертв тортур Відокремленим підрозділом ГО «Моніторів національного превентивного механізму «Україна без тортур» в м. Рівне у партнерстві з Громадською приймальнею УГСПЛ у м. Рівне, регіональним координатором по зв’язкам з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини та юридичною клінікою «Pro Bono» Національного університету «Острозька академія».

Під час обговорення були запропоновані наступні питання: поняття, форми катувань та інші види жорстокого поводження та покарання; міжнародні стандарти у сфері захисту жертв катувань; Стамбульській протокол; пошуки шляхів попередження та подолання проблеми катувань в Україні, їх ефективне розслідування уповноваженими державою органами.

Також в рамках обговорення демонструвався документальний фільм режисера Андрія Роханського “Килимок” із колекції Українського документального кіно про права Docudays UA. Запрошеною спікеркою зустрічі була координаторка та юристка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини – Марія Цип’ящук.

До участі у заході були запрошені представники Національної поліції, прокуратури міста Рівного та області, установ виконання покарань, патрульної поліції, а також представники громадськості.

Висловлюємо подяку організаторам заходу за можливість студентам, майбутнім спеціалістам-юристам, долучитись до обговорення питань захисту прав людини.

Мета заходу досягнута.

Посилання на інформацію – Rivne Media.

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін