22 червня – День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Бібліотечно-інформаційний центр

22 червня 2018

Згідно з Указом Президента України, 22 червня проголошено в Україні Днем скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Цей день встановлено на згадку про початок німецько-радянської війни, яка забрала десятки мільйонів людських життів. 22 червня 1941 року незважаючи на таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) і тісне військово-економічне співробітництво між Німеччиною та СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря.

У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більші, ніж Великобританія, Канада, США і Франція разом узяті. Загальні втрати України в цій війні оцінюються в 8-10 мільйонів життів, як серед військових, так і серед цивільного населення. Такими виявилися для українців наслідки зіткнення двох тоталітарних режимів. Скорботний список населених пунктів України, стертих з лиця землі гітлерівцями, містить понад 250 сіл. Жертвами окупантів ставали не тільки військові, але й діти, жінки, люди похилого віку, хворі. Справжніми конвеєрами смерті стали  концентраційні табори, яких в Україні налічували близько 230. Жахливою трагедією мільйонів жителів України стала їхня примусова депортація. Усього з України до Німеччини й інших країн загарбники вивезли від 2,4 до 2,8 млн мирних громадян, що склало майже 80% усіх депортованих нацистами радянських людей.

Верховна рада затвердила обов'язкову хвилину мовчання за загиблими у німецько-радянській війні - щороку 22 червня о 10.00. Щороку в цей день в Україні вшановується пам’ять мільйонів українців, життя яких обірвала Друга світова війна.

«У День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни всі ми вклоняємося тим, кому випала доля на власні очі побачити її жахіття», – написав Президент Петро Порошенко у Twitter.

Джерело:

https://zik.ua/news/2018/06/22/22_chervnya__den_skorboty_i_vshanuvannya_pamyati_zhertv_viyny_v_ukraini_1351455

Відео

https://youtu.be/x6DDBobSEDU

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ