Прес-сніданок «Кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді  суддів місцевих та апеляційних судів Рівненщини»

Юридичне відділення

20 червня 2018

20 червня в Рівненському будинку вчених відбувся прес-сніданок «Кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді суддів місцевих та апеляційних судів Рівненщини». На даному заході були присутні студенти юридичного відділення за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Ірини Матковської.

Мета заходу – закріпити теоретичні та практичні навички, отримані під час вивчення дисципліни «Конституційне право України» щодо складових судової реформи в Україні. Кваліфікаційне оцінювання є однією із складових судової реформи, яка наразі триває в Україні.

Під час прес-сніданку студенти встановили, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України запланувала в 2018 році провести кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді 1060 суддів місцевих та апеляційних судів. Оцінювання передбачає перевірку всіх чинних суддіві на предмет професійної підготовки, соціальної адаптації,  доброчесності.

Частина суддів з Рівненщини уже пройшли це оцінювання, частина наразі проходить, а з липня по серпень ще 72 суддів місцевих загальних судів також візьмуть участь у ньому.

Спікери заходу:

  • Надія Ковальчук - cуддя Апеляційного суду Рівненської області (вже пройшла кваліфікаційне оцінювання);
  • Олександра Жуковська, суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області (наразі проходить кваліфікаційне оцінювання);
  • Микола Глотов, керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат.

«Кваліфікаційне оцінювання включає в себе комплекс етапів, – зазначила суддя Надія Ковальчук. – Це, зокрема, психологічні тести, в тому числі бесіда з психологом. На основі цього роблять висновок про стресостійкість, врівноваженість. Ці тести займають фактично весь день, вони доволі непрості, та й підготуватися до них неможливо. Професійні ж якості оцінюють під час іспиту. Тестові завдання охоплюють доволі значний пакет питань. Також судді виконують практичне завдання. Крім того, досліджують і досьє судді. Там є вся інформація, зокрема, про судові справи, скарги. Є дані і щодо статків, і доброчесності. Співбесіда, яку проходить суддя на завершальному етапі, транслюється онлайн у Ютубі. Тож за її перебігом можуть стежити всі охочі».

Цей захід проводився в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Мета заходу була досягнута.

Висловлюємо подяку організаторам прес-сніданку за можливість студентам прийняти участь у даному заході та отримати змістовну, кваліфіковану інформацію щодо впровадження судової реформи. Відеорепортаж можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=0HArRkqPZ0g.

Посилання на інформацію: інформаційний відділ РОГО КВУ.

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін