Всесвітній день донора

Юридичне відділення

14 червня 2018

Щороку 14 червня країни всього світу відзначають Всесвітній день донора. Ця подія є приводом для загострення уваги громадськості до питання про потреби людства у безпечній крові та висловлення подяки донорам за те, що вони, здаючи кров, допомагають рятувати життя людям.

З нагоди  Всесвітнього дня донора 14 червня 2018 року у Рівному були проведені заходи, на яких були присутні студенти юридичного відділення за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Ірини Матковської.

Спочатку студенти на площі біля ТЦ «Злата Плаза» змогли пройти безкоштовне обстеження стану щитовидної залози, вимірювання артеріального тиску, визначення групи крові та резус-приналежності.

Згодом студенти відвідали Рівненську обласну станцію переливання крові, де мали змогу ознайомитись з виробничим процесом на станції переливання крові та отримати інформацію  з приводу таких аспектів:

  1. Особливості законодавства, яке регулює питання донорства, зокрема профільного Закону України «Про донорство крові та її компонентів».
  2. Пільги, передбачені законодавством для донорів. Поняття почесного донора України.
  3. Для чого знати свою групу крові?
  4. Як група крові впливає на здоров’я і характер людини?
  5. Які несумісні групи крові для зачаття і хто такий ідеальний донор?
  6. Який вплив має донорство крові на організм людини?
  7. Реформування служби крові, яке відбувається в рамках Угоди про асоціацію з ЄС і як в результаті зміниться структура організації.

Висловлюємо подяку організаторам даного заходу за можливість долучитись до даних заходів та отримати корисну, змістовну інформацію щодо юридичних, медичних, соціальних аспектів донорства крові та її компонентів.

Посилання на інформацію – БО “Мережа 100 відсотків життя Рівне”.

 

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін