«Грецький горішок» Георгій Косміаді

Юридичне відділення

17 травня 2018

Юрист не може бути обізнаним тільки в правовій практиці. Справжній професіонал має бути гармонічною особистістю, бути розвинутим різнопланово. Саме тому, для формування естетичної свідомості майбутнього фахівця в галузі права 16 травня 2018 року в приміщенні обласного краєзнавчого музею студентки юридичного відділення Мельник Діана, Мирончук Анна, Маркович Інгаза ініціативою викладача юридичних дисциплін Матковської Ірини Дмитрівни мали змогу, поринувши у минуле через історію життя, переглянути документальний фільм «Грецький горішок» про життя художника та педагога Георгія Косміаді.

Автор стрічки рівненський кінорежисер, директор обласного краєзнавчого музею Віктор Булига пояснює, що його вразили драматичні перипетії життя митця, якого, незважаючи ні на які випробування, ніхто і ніщо не змогло зламати.

У 1916 році доля закинула Георгія Косміаді до Рівного, де йому довелося прожити 24 роки, які він вважав найкращими роками свого життя. Ще 15-20 років тому у Рівному мало хто знав про Георгія Косміаді, який решту свого життя прожив у Німеччині. І тільки завдяки його доньці Надії Георгіївні Косміаді, яка повернула архів батька до України, Рівне відкрило неоціненний скарб, який художник залишив після себе і завжди подумки заповідав нашому місту.

Між першою і другою світовими війнами він проживав в м. Рівному. В цей період він сформувався не лише як митець, але й як педагог. Він викладав в усіх навчальних закладах міста, мав цілу плеяду талановитих учнів, і навіть зміг організувати виставку їх робіт у Парижі.В час ІІ св. війни Косміаді з родиною виїхав до Німеччнини, де провів решту свого життя.

Стрічка «Грецький горішок» також відкриває чимало цікавих фактів про подальше життя Георгія Косміаді у Німеччині, де він працював художником-оформлювачем сцени в театрі, в державній опері, а згодом набуває авторитету і як художник. За 27 років життя у Німеччині він організував більше 40 мистецьких виставок, любив дарувати свої картини друзям, а от викладати йому тут так і не дозволили. Загалом же творча спадщина художника складає понад 5000 художніх творів.

Студенти мали змогу пофестивалити, відпочити в обласному краєзнавчому музеї, отримати справжню насолоду для душі!

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін