Діяльність бібліотек закладів вищої освіти у світлі модернізації вищої освіти

Бібліотечно-інформаційний центр

14 травня 2018

10-11 травня на базі наукової бібліотеки Львівського національного аграрного університету відбувся семінар для сільськогосподарських бібліотек закладів вищої освіти Західного регіону України «Діяльність бібліотек вищої освіти у світлі модернізації вищої освіти», у роботі якого взяла участь завідувач БІЦ Бурячинська Л. В.

Мета семінару: вивчення шляхів упровадження нових інформаційних технологій, основних напрямів формування е-бібліотек та організації доступу до наукових ресурсів мережі Інтернет, впровадження системи антиплагіату, удосконалення освітньої функції бібліотек – забезпечення освітнього та виховного процесів у закладі вищої освіти за допомогою сучасних соціальних комунікацій, пропаганди нових технологій, культурних здобутків, досвіду їх освоєння та ін. Організатор конференції – ДУ «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта», який представляла методист Степанова І. О. Учасниками семінару були бібліотечні працівники Наукової бібліотеки ЛНАУ та його структурних підрозділів (Вишнянський та Стрийський коледжі), Наукової бібліотеки НУБіП України та її структурних підрозділів (Рівненський, Немішаєвський, Бобровицький Ніжинський, Бережанський коледжі та інститути), Львівський екологічний коледж та запрошені гості.

У привітальному слові заступник з наукової роботи ЛНАУ Яців І. Б. ознайомив з роботою університету та наголосив на великій інформаційній та виховній ролі наукової бібліотеки у освітньому процесі ЛНАУ. Директор НБ ЛНАУ Пинда Л. А., кандидат історичних наук, у своїй доповіді акцентувала увагу на науковій роботі бібліотеки та розповіла про біографічні, науково-бібліографічні видання впродовж усієї історії університету. Професор з Польщі Скрійка П. зробив презентацію книги «Дубляни: історія аграрного університету (1856-2016)». Дуже інформативним та корисним був виступ директора НБ НУБіП України Кіщак Т. С. про власні електронні ресурси та досвід роботи Варшавської бібліотеки. Новою інформацією про використання системи антиплагіату поділилась Мельничук Л. І., заступник директора НБ НУБіП України. Цікава інформація про франкомовні видання XVІІІ - поч. ХІХ ст. із колекції стародруків і рідкісних видань НБ ЛНАУ прозвучала у доповіді-презентації Бурнаєва О. М., кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри фізики та інженерної механіки. Неймовірно цікаві експонати були представлені у виставковому залі стародруків та рідкісних видань НБ ЛНАУ, їх нараховується понад 10000 примірників. Багато історичних фактів учасники семінару дізнались у музеї імені С. Бандери, який у свій час навчався у цьому закладі освіти.

Особливе враження на бібліотечних працівників справив Відкритий центр розвитку імені митрополита А. Шептицького, який працює в Українському Католицькому Університеті з вересня 2017 року. Відкритість у прямому й переносному сенсах – прозорі стіни, майже повна відсутність дверей, повний доступ до інформаційних та бібліотечних ресурсів, нова комп’ютерна техніка, просторі зали і аудиторні приміщення, новітні форми та методи освітнього процесу, доброзичливі кваліфіковані працівники – все це насправді забезпечує імідж закладу освіти європейського рівня.

У головному читальному залі наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасний науково-інформаційний, освітній та соціокультурний простір університетської бібліотеки». Серед актуальних тем для обговорення були: застосування індексу УДК в сучасних бібліотеках, історичний досвід та сучасні вимоги інформаційно-бібліотечної освіти, переваги програмного забезпечення Koha та ін. Величне приміщення та розкішні фоліанти залу сприяють продуктивній розумовій праці, освіті читачів, науковій діяльності та нагадують усім користувачам цієї бібліотеки про те, що всі знання витікають з книги.

На завершення учасники отримали сертифікати. Як підсумок науково-практичної конференції проведено обговорення доповідей, обмін практичним досвідом роботи та розглянуто пропозиції щодо методичних рекомендацій семінару. Бібліотеки у світлі модернізації вищої освіти прагнуть стати справжніми науково-інформаційними та соціокультурними центрами, враховуючи історичний досвід та вимоги сучасності для удосконалення організації науково-інформаційного забезпечення закладів вищої освіти.

                                                                  Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ