«Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти» (презентація книги, аналогів якої немає в Україні)

Юридичне відділення

11 травня 2018

11 травня 2018 року у Рівному в конференц-залі готелю «Оптіма відбулась презентація книги Оксани Кісь «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти».

Зустріч з відомою авторкою проходила у межах V Всеукраїнської науково-практичної конференції «Політика пам’яті в теоретичному та практичному вимірах», організованої громадською організацією «Центр студій політики пам’яті та публічної історії «Мнемоніка» (ГО «ЦСПП «Мнемоніка» ) за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні. Учасниками конференції та презентації книги від ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» стали студенти юридичного відділення під керівництвом викладача Матковської Ірини Дмитрівни.

Оксана Кісь – українська дослідниця, історикиня та антропологиня,  переможниця премії «Найкраща книга Форуму-2017» у номінації «Історія». Очолює Українську асоціацію дослідників жіночої історії, є кандидаткою історичних наук та докторанткою Інституту народознавства Національної академії наук України. Працює на посаді старшої наукової співробітниці відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України.

Вона – одна з українських науковиць із публічно артикульованими гендерно чутливими підходами. 2008 року вийшла друком її книжка "Жінка в традиційній українській культурі другої половини ХІХ - початку ХХ ст". А 2015 року справжньою інтелектуальною подією став вихід збірки "Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства", де Оксана Кісь є однією з упорядниць (разом із Катериною Кобченко та Гелінадою Грінченко).

2017 року за підтримки Інституту народознавства НАН України, Української асоціації дослідників жіночої історії вийшла друком її книжка «Українські жінки у горнилі модернізації». 6 грудня 2017 року куратор Матковська І.Д. та студенти 31-Ю групи провели виховну годину на тему:»Українські жінки». Основою виховної години була саме ця книга авторки . Її дослідження та особливі ракурси погляду на історію та сучасність України дозволяють дати собі раду з таким новим явищем для незалежної України, як, наприклад, жінка на війні. Книга «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти» є першим історико-антропологічним дослідженням повсякденного життя українок-політв’язнів ГУЛАГу та не має аналогів в Україні.

Під час конференції та презентації книги студенти змогли дослідити, як авторка аналізує особисті спогади колишніх невільниць та офіційні документи, докладно висвітлюючи різні сторони табірного повсякдення українських жінок. Книга розкриває малопомітні, проте ефективні жіночі способи пристосування, виживання та протидії руйнівному впливу режиму на в’язнів, що допомагали невільницям зберігати основні соціальні ідентичності, залишаючись людьми, жінками, українками.

Після презентації усі охочі змогли придбати книгу та отримати автограф авторки.

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін