Публічна лекція «Фактори економічного розвитку»

Юридичне відділення

10 травня 2018

Всесвітньовідомий український економіст, доцент Школи менеджменту ім. Везерхеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США), Роман Шеремета,  10 травня 2018 року в м. Рівне прочитав публічну лекцію в Open office «Платформа взаємодій Простір».

Слухачами публічної лекції стали студенти 21-Ю, 22-Ю, 31-Ю, 32-Ю груп юридичного відділення під керівництвом викладача юридичних дисциплін Матковської Ірини Дмитрівни.

Роман Шеремета - відомий український науковець, якого  «Forbes» назвав одним із двох найкращих українських економістів (другий - Юрій Городніченко).  Рідним містом Романа є Івано-Франківськ. Тут у 2004 році він майже одночасно здобув освіту економіста у Національному університеті нафти й газу та фах правознавця у Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника. Нині - доцент Школи менеджменту Уезерхед при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США). Професор Роман Шеремета зізнається, що в Америку його заманила експериментальна економіка, яку він без пафосу називає «своєю дитиною», і не приховує, що може поведінку людини описати математичними знаками та формулами (детальна інформація за посиланням  https://www.perspektyva.in.ua/roman-sheremeta-krashhi-universytety-svitu-buly-stvoreni-yak-hrystyyanski-universytety-zasnovani-na-vchenni-isusa-hrysta/).

Науковим консультантом докторської дисертації Романа Шеремета є лауреат Нобелівської премії з економіки Вернон Сміт.

Тема публічної лекції «Фактори економічного розвитку». Були розглянуті  як класичні фактори (природні ресурси, продуктивність праці, капітал) та неокласичні фактори (технологічний прогрес, підприємництво) впливають на економічний розвиток країн.

Під час публічної лекції студенти змогли з’ясувати, що таке експериментальна економіка, коли вона з'явиться в Україні, як варто платити стипендії українським студентам та який реальний курс української гривні.

Також особлива увага була приділена новій теорії економічного розвитку,  яка базується на інституційних факторах (державне управління, політична система) та соціальних факторах (цінності, культура, релігія).  Роман Шеремета зробив  порівняльний аналіз книги Аджемоглу та Робінсона (2012) «Чому нації занепадають» та книги Шеремети та Романенко (2017) "Реформація: успіх Європи і шанс для України".

Наприкінці публічної лекції Роман Шеремета дав настанови студентам:

«Хотів би побажати, аби ви ставили перед собою високі цілі, аби не боялися ризикувати і правильно використовували свій час. В навчальних закладах прагніть здобути знання, бо це те, що відрізнятиме вас від інших, що допоможе в житті. Бажаю молодим людям вчитися генерувати ідеї, бо тоді за них боротимуться кращі компанії світу. Коли в Україні будуть такі студенти, тоді сюди прийде й капітал. Обов'язково!»

 

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін