Тренінг «Пошук ідей та підготовка проектів на громадський бюджет Рівного»

Юридичне відділення

08 травня 2018

8 травня відбувся тренінг «Пошук ідей та підготовка проектів на громадський бюджет Рівного». 

Мета заходу – ознайомити молодь з деталями впровадження Громадського бюджету в м. Рівне, навести яскраві приклади реалізації проектів в Україні та інших країнах, здобути знання щодо того, як написати власний якісний проект та правильно його оформити.

На заході були присутні студенти юридичного відділення Христюк Ірина, Климчук Анастасія, Йонтко Анастасія під керівництвом викладача юридичних дисциплін Матковської Ірини Дмитрівни.

Під час теоретичної частини тренінгу студенти встановили, що у  Рівному запровадили нову практику - Громадський бюджет. Завдяки реалізації проектів, підготовлених активними мешканцями міста у 2016 році, Рівне уже змінюється на краще. Громадський простір, екопарковка, антивандальні меблі, підсвічення входів у парк за допомогою сонячних батарей, спортмайданчики, розумні зупинки та інші ініціативи поступово втілюються у Рівному за кошти громадського бюджету. 

Найбільшу підтримку рівнян здобув проект, що передбачає створення кращих умов відпочинку та дозвілля рівнян у парку на Грабнику - 602 голоси. Друге місце посів історико-культурний проект «Від мамонтів до Рівного. Історичними стежками міста» - 436 голосів. Третім за кількістю вподобань рівнян став спортивний проект з облаштування баскетбольного майданчика НВК№19, який паралельно може використовуватися для гри у футзал – 424 голоси. Всього було заплановано реалізувати у 2017 році 31 проект (11 великих та 20 малих проектів). Частину проектів вже реалізовано.

З 1 липня 2017 року розпочався прийом проектів громадського бюджету Рівного для реалізації в 2018 році. У міському кошторисі на громадські проекти заклали 10 млн грн. Кошти поділять пропорційно між великими та малими проектами по 5 мільйонів гривень. Бюджет участі – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них. Будь-який житель міста може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету 2017 року.

Не менш важлива зміна – зростання бюджету участі. Якщо в попередні два роки громадський бюджет Рівного сягав 10 мільйонів, і треба зауважити, що вже тоді він був одним із найбільших в порівнянні з іншими українськими містами, то 2018 року планують виділити 15 мільйонів гривень.

Бюджет міських ініціатив, який дозволяє мешканцю взяти участь в тому, як і де бюджетні кошти можуть використовуватися для поліпшення життя міста, у Рівному впроваджується третій рік. Зараз на етапі реалізації 24 проекти 2017 року, з них 16 малих та 8 великих. До того ж із 15 квітня по 29 травня 2018 року стартувала подача нових проектів на реалізацію за кошти громадського бюджету.Тим не менше, активісти та представники влади продовжують працювати над удосконаленням Положення про громадський бюджет міста Рівне. Кажуть, для того, аби уникнути порушень під час голосування за проекти та аби вдалося реалізувати всі ті проекти, які не встигли впровадити за попередні роки.

Загалом зміни потрібні, бо цей процес постійно вдосконалюється. Ми бачимо якісь проблеми, які виникали у попередній рік і розуміємо, якщо це не змінити, то ми будемо на ті ж граблі наступати постійно», – роз’яснює активіст, один із ініціаторів впровадження громадського бюджету у місті Рівне Андрій Токарський.

Під час тренінгу тренер Михайло Балик, член РОО ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» зазначив, якщо ти:

небайдужий до життя свого міста/ОТГ;

бачиш проблеми та шляхи їх вирішення;

мрієш озеленити свій район чи облаштувати велосипедну доріжку;

втомився від поганих доріг, пошарпаних дворів і розбитих дитячих майданчиків;

не хочеш чекати змін, а готовий створювати їх самостійно - бюджет участі те, що тобі потрібно.

Під час тренінгу студенти з’ясували, що будь-який житель міста/ОТГ може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті/ОТГ, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету 2018 року. Платформа «Громадський проект» дозволяє вам брати участь в конкурсі, не виходячи з дому: ви можете подати заявку on-line і відслідковувати долю свого проекту прямо на сайті.

Практична частина тренінгу присвячена написанню проектів: від пошуку ідей до його впровадженняпроводилась у форматікомандних ігор.Студенти мали змогу прийняти участь у командній грі на тему: »Як покращити Рівне». Учасники вносили свої ідеї щодо покращення умов проживання в місті, створювали міні проекти та активно їх обговорювали.

Також під час тренінгу Михайло Балик навів аргументи, чому цейпроект може бути цікавим для вас:

шанс реально вплинути на місце, де ти живеш;

не депутати, а ти вирішуєш, на що саме йдуть виділені кошти;

голосування відбувається прозоро і ти можеш впливати на цей процес, просуваючи свій проект;

ти точно знаєш, як подати заявку і коли буде зрозуміла її доля (не потрібно оббивати пороги державних установ);

вже наступного року ти бачиш, як твоя ідея втілюється в життя;

буде реалізовано саме те, що ти задумав, в рамках заздалегідь відомої суми. Більш детальна інформація за посиланням https://rivne.pb.org.ua/.

Під час тренінгу студенти встановили, що подача проектів триває з 15.04.2018 до 29.05.2018 року.Подати проект може кожен рівнянин віком від 14 років.

Шляхи подачі:

1) за допомогою сайту rivne.pb.org.ua (для цього потрібно авторизуватись за допомогою BankID, натиснувши "Вхід", а потім "Подати проект" та заповнити форму) або

2) через меню "Допомога", "Бланки для завантаження" потрібно завантажити "Форма подачі проекту", заповнити її та надіслати на e-mail: rivne_moderator@ukr.net або занести в Рівнераду (вул.Соборна, 12-а, к.106, к.209).

Подай свій проект! Розвивай місто!

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін