Hard Talk із Наталією Демедюк (До Всесвітнього дня свободи преси)

Юридичне відділення

08 травня 2018

08 травня в Рівненській обласній бібліотеці для молоді (вул. Київська,18) відбувся Hard Talk із Наталією Демедюк. Даний захід приурочений до Всесвітнього дня свободи преси.

На заході були присутні студенти 22-Ю та 31-Ю груп під керівництвом викладача юридичних дисциплін Матковської Ірини Дмитрівни.

Наталія Демедюк − журналіст, ведуча місцевих теле і радіопрограм. Як поетка, вона лауреат багатьох літературних конкурсів, авторка поетичних збірок «Ескізи буднів» (2009), «Сім років» (2016). Ще вона займається живописом.

Всесвітній день свободи преси відзначають із 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, його схвалено Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО).

 Дату 3 травня обрано не випадково. Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації наголошували, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса. 1993 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення проголосити 3 травня Всесвітнім днем преси.

Наталія Демедюк, журналістка, письменниця, ведуча та авторка багатьох проектів на каналі «Ритм-ТВ» розповіла студентам про власні професійні та життєві принципи, про достовірність і об’єктивність у висвітленні інформації.

Під час зустрічі студенти з’ясували, що Всесвітній день свободи преси покликаний нагадати суспільству, що журналісти, виконуючи свою місію, залежать лише від читача й телеглядача, і що тиск з боку влади просто неприпустимий. Цензура, створення перешкод для обміну інформацією, залякування та пряме втручання в діяльність ЗМІ є загрозою демократії, розвитку та загальній безпеці.

Цього дня згадують журналістів, які загинули при виконанні професійних обов’язків. Адже ні для кого не секрет, що професія журналіста стає все більш небезпечною.

Наталія Демедюк зазначила, що нині в усьому світі свобода слова та свобода преси перебувають під загрозою.

«Напади на медіа та журналістів – це напади на демократію, на свободу всіх нас. Ми вшановуємо всіх журналістів у Європі та світі, які втратили життя, виконуючи свою роботу. Ми закликаємо всі країни засудити насильство над журналістами, вжити заходів із покращення безпеки журналістів, а особливо жінок-журналісток, а також притягнути до відповідальності виконувачів та замовників таких насильницьких дій», –зазначила Наталія Демедюк.

«Як визначено в Хартії основних прав ЄС, цінності демократії, прав людини та верховенства права, а також вільні плюралістичні медіа є основою Європейського Союзу. Свобода преси відіграє ключову роль у забезпеченні ефективного державного управління, прозорості та підзвітності. Незалежна журналістика надзвичайно важлива для гарантування відповідальності держав та моніторингу демократичних процесів. Вільні, різноманітні та незалежні медіа – присутні як в мережі інтернет, так і поза нею – є стовпами плюралістичного та відкритого суспільства. На них лежить велика відповідальність із гарантування перевіреної та точної новинної інформації для суспільства.

Цей день вкотре нагадує всім, що тиск на журналістів з боку влади є неприпустимим, а цензура та втручання у діяльність медіа є загрозою демократичному розвитку.

 

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін