Чорнобиль: біль і скорбота України (26.04 – день чорнобильської трагедії) : книжкова виставка

Бібліотечно-інформаційний центр

26 квітня 2018

«Кричали «біс»

пишались зробленим

Прогрес любили над усе

Летить лелека над Чорнобилем

нікому діток не несе»

(Ліна Костенко)

Чорнобиль. Невелике миле провінційне українське містечко, занурене в зелень, все у вишнях та яблунях. Улітку тут любили відпочивати багато киян.  Приїздили сюди надовго, нерідко на ціле літо, з дітьми і домочадцями, винаймали кімнати в дерев’яних одноповерхових будиночках, готували на зиму соління і варення, збирали гриби, загорали на сліпучо-чистих піщаних берегах Київського моря, рибалили. І здавалося, що навдивовиж гармонійно і нерозривно зжилися тут краса поліської природи і сховані в бетон чотири блоки АЕС, розміщеної неподалік на північ від Чорнобиля. Здавалося...

Квітень 1986-го поділив життя України та багатьох інших держав на «до» і «після» Чорнобильської катастрофи. Слово «Чорнобиль» звучало на всій планеті. Тоді, 26 квітня, внаслідок аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції квітуча, сповнена життя територія у 2044 квадратних кілометри перетворилася на обезлюднену, мертву, небезпечну Чорнобильську зону, або зону відчуження, на якій заборонено постійне проживання людей.

Чорнобильська катастрофа визнана найтяжчою за всю історію людства техногенною катастрофою. В довкілля було викинено від 3% до 7% радіонуклідів, які на момент аварії накопичилися в четвертому енергоблоці ЧАЕС. Ця аварія призвела до забруднення понад 145 тисяч квадратних кілометрів території України, Білорусі та Російської Федерації. Внаслідок катастрофи постраждало близько 5 млн. людей, забруднено радіоактивними нуклідами близько 5 тис. населених пунктів. Вплив Чорнобильської катастрофи відчули на собі Швеція, Норвегія, Польша, Великобританія та інші країни. Радіоактивні ізотопи переміщувалися на тисячі кілометрів від ЧАЕС і в травні 1986 року спостерігалися в усіх країнах північної півкулі, на акваторіях Тихого, Атлантичного та Північного Льодовитого океанів.

У бібліотечно-інформаційному центрі коледжу для викладачів та студентів оформлена тематична виставка книг та періодичних видань «Чорнобиль: біль і скорбота України» (26.04 – день чорнобильської трагедії).

Пам’ятаймо, що майбутнє підкоряється людині тоді, коли вона здатна глибоко і всебічно осмислювати минуле і вміти отримувати уроки з допущених помилок і прорахунків, шукати нових засобів вирішення завдань.

                                                 

                                                           Андрійчук С., провідний бібліотекар БІЦ