23 квітня - Всесвітній день книги й авторського права

Бібліотечно-інформаційний центр

23 квітня 2018

"Книги подібні рікам,

що тамують спрагу цілого світу

– це джерела мудрості."

("Повість минулих літ")

23 квітня - Всесвітній день книги й авторського права, його святкують у 190 країнах світу. Традиція святкування Дня книжки народилася у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Цей день – знаковий, символічний день для світової літератури: саме цього дня померли Сервантес , Інко Гарсіласо де ла Вега, Шекспір, Михайло Коцюбинський... Проте були й позитивні події в літературному світі. Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Григорій Тютюнник. Беручи до уваги цей факт, цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаючи молодь знаходити задоволення у читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку і заснувала Всесвітній день книги і авторського права. Кожного року ЮНЕСКО визначає світову столицю книги, в 2018 році це історичний і культурний центр Афіни.

В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин.

Сьогодні, у час розквіту Інтернету та цифрових технологій, часом здається, що книга відступає на другий план. Але це зовсім не так. Книга була і залишається незамінним супутником людини, її мовчазним радником, всезнаючим помічником, невичерпним джерелом мудрості. Не випадково народ створив про Книгу стільки прислів'їв. Пригадайте відомі вам прислів’я, приказки, вислови відомих людей: «Книга вчить як на світі жить», «Одна книга тисячі людей навчає», «Люди перестають мислити, якщо перестають читати» (Дідро), «Велика є користь від учення книжного» (Ярослав Мудрий ), «Заняття з книгами юність живлять, старість звеселяють, щастя прикрашають, в нещасті дають сховище і розраду, вдома утішають, поза домом не заважають...» (Цицерон) та ін.

Бібліотечно-інформаційний центр пропонує своїм користувачам гру-вікторину. Кожного відвідувача БІЦ, який назве прислів’я або цитату, загадку про книгу 23 квітня чекає сюрприз.

Завітайте до БІЦ, долучайтесь до гри-вікторини та до приємного читання!

Цікаві факти про книги – у презентації БІЦ.


Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ