Інтерактивний вступний курс з прав людини

Юридичне відділення

22 квітня 2018

Усі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах

(ст. 1 Загальної декларації прав людини)

21 квітня 2018 року  у Рівному  в INFOHUB, що знаходиться  по вулиці  Словацького 3а, у рамках Правозахисного Вікенду тренери Центру громадянських свобод (ЦГС) та групи громадського спостереження «ОЗОН»  провели  інтерактивне заняття.

Учасниками від ВСП «РК НУБіП України» стали  студентка 32-Ю  Климчук Анна та студент 21-Ю Матковський Богдан.

 Мета інтерактивного заняття: розкрити зміст прав людини;  визначити порядок дій на захист громадських інтересів; ознайомитися з правами студентів; беручи за основу міжнародний досвід, сформувати нову генерацію громадських спостерігачів та ефективно поширювати тренд громадського контролю за владою в Україні.

Центр Громадянських Свобод (ЦГС) створений у 2007 році для утвердження прав людини та поваги до людської гідності в Україні та незалежних державах, які утворилися після розпаду СРСР. ЦГС здійснює моніторинг та аналіз законопроектів на відповідність стандартам прав людини, провадить громадський контроль над діями правоохоронних органів, судів та місцевої влади, над розслідуванням злочинів, вчинених під час Євромайдану, займається документуванням політичних переслідувань в тимчасово окупованого Криму, порушеннями прав людини та воєнних злочинів на Донбасі, просвітництвом у сфері прав людини та демократії, програмами міжнародної солідарності тощо.

Група громадського спостереження «ОЗОН» – добровільне об’єднання активних громадян – передусім, громадських активістів, юристів, журналістів, які усвідомлюють важливість якісного громадського контролю за державними органами, а також за ключовими процесами, які відбуваються на лінії зіткнення суспільства та держави або людини та держави, зокрема, під час мирних зібрань та судових процесів. За результатами спостережень «ОЗОНівці» оприлюднюють висновки та рекомендації. Громадські спостерігачі – незалежна сторона, вони завжди залишаються поза межами процесу. Детальнішу інформацію можна отримати у соціальних мережах www.facebook.com/OZON.monitoring та на сайті організації-засновниці, Центр Громадянських Свобод http://ccl.org.ua/activities/hr/ozon/ та сайті «ОЗОН» http://ozonmonitoring.com/

Громадські активісти – волонтери групи громадського спостереження «ОЗОН» із 2013 року проводить спостереження за ходом мирних зібрань та реалізацією свободи висловлювання в Україні.

Під час інтерактивного заняття студенти мали можливість розібратися у базових поняттях міжнародних стандартів прав людини, що актуальні для України: -  як права людини впливають на наше щоденне життя? - що таке міжнародні стандарти прав людини - і хто їх придумав? - скільки всього у кожного “прав людини” і чи може це змінитися? -  хто має забезпечувати та захищати права людини в Україні та світі?

Крім того на занятті були розкриті питання  щодо моніторингу дій поліції на мирних зібраннях. Захід мав  на меті поширити знання про права людини та заохотити якомога ширше коло осіб до громадської активності.

На майстер-класі щодо моніторингу дій поліції на мирних зібраннях  обговорили такі питання:

  • Як зобов’язаний діяти полісмен, коли мирна акція перестає бути мирною?
  • Як правильно оцінювати дії поліцейських при охороні громадського порядку?
  • Як змінювати ситуацію з правами людини на краще?
  • Чи володіємо ми, як громадяни демократичної та суверенної держави, реальною свободою слова та правом на безперешкодне самовираження?
  • Чи маємо ми можливість вільно організовувати та проводити мирні акції та демонстрації в Україні?
  • Чи можемо ми вийти у публічний простір з ідеєю, яка не перетинається з мейнстрімом, «традиційною», «релігійною» чи іншого роду мораллю більшості?
  • Чи є у нас шанс на охорону та безпеку, у разі, якщо за наші ідеї, висловлені публічно, нам погрожуватимуть фізичною розправою?
  • Чи зобов’язана поліція охороняти громадян, які вийшли на вулицю із лозунгами протесту проти дій влади?
  • Як зобов’язаний діяти полісмен, коли мирна акція перестає бути мирною?

Мета інтерактивного заходу була досягнута.Студентиназбирали ґрунтовний досвід у сфері громадського моніторингу роботи правоохоронних органів під час мирних акцій в Україні; отримали нові знання від міжнародних експертів щодо захисту прав людини і громадянина.

 

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін