Благовіщення 2018 в Україні: дата, традиції та прикмети

Відділення програмування Коледж

07 квітня 2018

Благовіщення православні християни святкують кожного року 7 квітня. Це день, коли Архангел Гавриїл, явився Пресвятій Діві Марії та повідомив їй благу вість, що вона непорочно зачне від Святого Духа і народитьСина Божого – Ісуса Христа.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – це одне з 12 найголовніших свят православної церкви, дата якого не змінюється. За юліанським стилем свято відзначається щорічно 7 квітня. У 2018 році Благовіщення випадає в останній день Страсного тижня – в суботу перед Великоднем.

Історія свята

Благовіщення – велике свято для православного світу. Відзначають його з ІІІ століття. Як свідчить грецький переклад "благою звісткою" називають саме Євангеліє. 7 квітня згадують пророцтво, що свідчить про народження Сина Божого. Свято є з'єднанням божественної волі і людської свободи.
Три символи свята:

промінь світла, по якому спускався Святий Дух; 

прядка, біля якої сиділа Марія в момент появи Архангела Гавриїла; 

пальмова гілка, що символізує височину почуттів і думок.

Діва Марія була обіцяна Богу ще до свого народження. До 14 років вона жила при єрусалимському храмі. Оскільки в цьому віці юдейки виходять заміж, Марія повідомила, що дає обітницю зберегти незайманість і присвятити своє життя Господу. Служителі не знали, що робити, і молилися про те, щоб Господь підказав їм правильне рішення. З Біблії відомо, що дівчину заручили з 80-річним неодруженим праведником Йосипом. Події Благовіщення описано в Євангелії від Луки.

Зображати події Благовіщення почали в V столітті і сьогодні це один з улюблених біблійних сюжетів іконописців, скульпторів, художників.

Традиції Благовіщення 2018 в Україні

У храмах 7 квітня заведено пекти і освячувати проскури. У давні часи в кожній родині пекли проскури за кількістю членів сім'ї. Після освячення вдома їх з'їдали натщесерце. Крихти від освячених проскур додавали в їжу домашнім тваринам і змішували з насінням, тоді і скотина буде здоровою і плодовитою, а урожай - багатим. Самі проскури мають цілющі властивості, подібні до святої води, вважали люди.

Згідно з віруванням, на Благовіщення не можна важко працювати, вбивати тварин, веселитися і проводити гучні забави, проте, якщо свято випадає в період Великоднього посту, то він у цей день частково послаблюється.

Ще однією традицією вважали "випускання птахів". Для цього заздалегідь спеціально ловили будь-яких пернатих, в основному голубів або синиць і садили їх у клітки. На свято збиралися компаніями і випускали. Ці птахи були ніби посланням Господу від своїх визволителів, несли благі звістки. Господарі в Україні випускають із хлівів тварин, щоб чули весну. Також незаміжні дівчата біля храмів танцюють перший весняний хоровод – «кривий танець».
Особливих правил харчування в свято немає. Але в 2018 році Благовіщення відзначають у Великий піст, а значить їжа повинна бути скоромною, без м'ясо-молочних страв. Єдине послаблення стосується риби.

На Благовіщення не рекомендується що-небудь віддавати здому або позичати гроші, адже можна так віддати своє здоров'я і благополуччя. Не можна також одягати новий одяг, оскільки довго він згодом не прослужить.
Якщо працювати на городах в світле свято не можна, то сіяти насіння, яке пізніше будуть висаджувати в землю, навпаки - потрібно, адже урожай буде хорошим.
У свято наші предки не стригли і навіть не розчісували волосся, щоб не заплутати свою долю.

Народні прикмети на Благовіщення 2018 в Україні

  • Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.
  • Проте якщо на Благовіщення дуже тепло, то на Великдень буде холодно.
  • Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень – середня, якщо ясно ввечері пізня.
  • Якщо на небі не вдалося порахувати жодної ластівки, значить, весна буде холодна і ще не скоро почне теплішати.
  • Якщо на Благовіщення буде гарна погода – буде гарний врожай.
  • Якщо на Благовіщення летить сніг – літо неврожайне.
  • Гроза в день і вечір Благовіщення свідчить, що в цьому році буде дуже багато горіхів
  • А ось якщо буде падатиме невеликий дощ, то восени буде дуже багатий урожай грибів.

 Джерело: https://24tv.ua/

https://ua.korrespondent.net/