Слово про Олеся Гончара: книжкова виставка до 100-річчя від дня народження

Бібліотечно-інформаційний центр

03 квітня 2018

Про багатогранну, високохудожню, гуманістичну творчість Олеся Гончара написано немало статей, есе, етюдів. Його книги обішли народи і континенти. Олесь Гончар і його творчість – не тільки предмет гордості українців, а й яскраве явище у світовому літературному просторі.

«Коли його суто літературні ходи та перевести на мову музичну (хоч я й не музикант), то побачимо, що у творі Олеся Гончара немало є так званих крещендо – тобто три моменти мистецькі: підвищення, висота і спад…», - так писав про «Тронку» Олеся Гончара у 1964 році Юрій Яновський.

«Оця метафоричність і емоційна наснага епітетів та романтична піднесеність у романі «Собор» та повісті «Далекі вогнища» органічно поєднуються з суворим реалізмом. Олесь Гончар оком філософа-художника глибоко проникає в саму сутність явищ, подій, характерів – і всюди «той несказанний камертон природи…». Симфонія звуків і барв», - такі слова про видатного Майстра знаходимо у Ліни Костенко в «Саду нетанучих скульптур».

«Своїм романом «Собор» Олесь Гончар увійшов у саму гущу пекучих питань сучасності й розворушив, розтривожив їхній рій…» - говорив Євген Сверстюк.

Запрошуємо користувачів бібліотечно-інформаційного центру долучитись до творчості славетного українського письменника, переглянути виставку його торів та вибрати собі до душі. Герої його романів обов’язково знайдуть відгук у Вашому серці.

 

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ