З Днем землевпорядника!

Технічне відділення

10 березня 2018

Розвиток суспільства в усі часи був пов’язаний з землею, яка і зараз залишається головним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства.

Землевпорядкування – це система заходів, направлених на виконання рішень державних органів в області користування землею. Це свого роду генеральний план, який визначає характер господарства, його розміщення і розмір.

Землевпорядкування – одна з найдавніших професій. Історичні літописи свідчать про те, що ще до прийняття християнства, понад 1000 років тому, у Київській Русі вже проводили вимірювання землі. Першими землевпорядниками були межувальники, які встановлювали та закріплювали межі і видавали документи, що засвідчували право на землю. Ще тоді землевпорядники були шанованими людьми, адже в їхніх руках перебувало головне багатство – земля, основа для функціонування всіх сфер діяльності людини. Тож, чим вищий рівень компетентності осіб, які створюють і регулюють земельні відносини, тим вищим і безпечнішим буде розвиток суспільства. Важливою ланкою при цьому є і одвічно буде землевпорядна служба.

В Україні професія землевпорядника завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена безцінному скарбу країни – її землі. Землевпорядники слідкують за тим, щоб земля використовувалась раціонально і ефективно.

Землевпорядник – спеціаліст, який володіє знаннями про земельне право, земельний кадастр, землевпорядкування та управління земельними ресурсами, має відповідну освіту та належну кваліфікацію. Посадові обов’язки: організація ефективного використання земель, їхня охорона, контроль за дотриманням земельного законодавства; складання експлікації, зйомка і велірування, складання проектів міжгосподарського і внутрішньогосподарського землевпорядження з економічним обґрунтуванням, ведення земельнооблікової документації, проведення заходів із землевпорядкування, забезпечення безпечного проведення робіт.

Зараз в Україні проводиться земельна реформа, і саме землевпорядники є її безпосередніми виконавцями. Від їх професіоналізму залежить, наскільки по-господарськи використовується земля, в якому стані вона буде передана нащадкам.

Професійне свято – День землевпорядника - відзначається в Україні щорічно у другу суботу березня з 1999 року, коли таким чином Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України.

В 2018 році День землевпорядника України припадає на 10 березня. Цього річне свято пов’язане із процесом передачі земель об’єднаним громадам. Так буде передано земельних ділянок площею близько 760 тис. гектарів у комунальну власність 665 утвореним об’єднаним територіальним громадам.

НЕОБХІДНІ ЗНАННЯ

Основні напрямки розвитку питань землекористування і землевпорядкування

  • Основні матеріали у сфері землекористування
  • Технологію проведення землевпорядних робіт
  • Устрій геодезичних і аерофотографічних інструментів і приладів
  • Способи освоєння і поліпшення земель,
  • Системи протиерозійних заходів,
  • Законодавство про охорону природи.
  • Основні засади діловодства та правила ділового етикету

ОСОБИСТІ ТА ПРОФЕСІЙНІ ЯКОСТІ

Професійно важливі риси:

  • уважність,
  • акуратність,
  • хороший зір.

Медичні протипокази:

  • порушення функцій опорно-рухового апарату,
  • поганий зір,
  • серцево-судинні захворювання,
  • пізня стадія гіпертонії.

З Днем землевпорядника!

У цей чудовий весняний день вітаємо землевпорядне відділення з нагоди професійного свята – Дня землевпорядника!

Відповідальність і досвід, професійність та любов до рідної землі працівників землевпорядної служби є запорукою збереження і дбайливого використання земельних ресурсів нашої неньки України.

Бажаємо здоров’я, наснаги, творчих злетів, професійних здобутків та мирного неба над головою.

Колектив ВСП "РК НУБіП України"