День Гімну України

Бібліотечно-інформаційний центр

10 березня 2018

10 березня - День Державного гімну України. Цього дня у 1865 році в польському місті Перемишль уперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Ним завершили концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Того ж року вірш уже був надрукований разом із нотами. У виконанні українського оперного співака-тенора Модеста Менцинського твір був записаний на платівку в Кельнському відділенні «Грамофона» у жовтні 1910 р.

Національний гімн – вищий прояв волелюбних прагнень, духовних устремлінь народу. Український національний гімн має величну і трагічну історію. Величну, бо в ньому втілена споконвічна мрія народу стати суверенним, здобути волю, в ньому виражена незламна віра у відродження України. Трагічна, бо понад століття пісню-гімн переслідували, забороняли, вбивали, але не вбили.

Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну 15 січня 1992 року, а 6 березня 2003 року парламент України ухвалив Закон «Про Державний Гімн України» на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».

Як гімн вона звучала за часів Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Гетьманату, Директорії. Але державне затвердження ця пісня одержала лише 15 березня 1939 року – як гімн Карпатської України. Ця держава проіснувала недовго. Разом з її занепадом гімн був заборонений угорським урядом, так само, як і понад 70 років у Радянській Україні. Своє нове дихання і нове життя український гімн, так само як і інші символи нашої держави, здобув під час Революції Гідності, коли сотні тисяч людей співали заповітні слова, наче святу молитву. Патріотична пісня, написана понад 100 років тому, стала одним із утілень споконвічного прагнення українців до свободи, поєднала крізь віки всіх борців за незалежність і стала справжнім, а не казенним символом нинішньої України.

Детальніше про історію Гімну України, про її автора Павла Чубинського можна дізнатись з презентації БІЦ.

На відео – виконання Державного Гімну України представниками 14 національностей, які проживають в Україні. Разом збудуємо квітучу і багату державу. Шануймо Україну! Пишаймось Україною!

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ