Відкрите заняття із зарубіжної літератури

Групи загальноосвітньої підготовки

09 березня 2018

9 березня в 11-Ю групі відбулося відкрите заняття із зарубіжної літератури на тему «Оскар  Уайльд – представник англійського раннього модернізму, «Портрет Доріана Грея». Мета заняття: ознайомити студентів із творчими  та духовними шуканнями митця, зацікавити його творами й особистістю, допомогти осягнути ідейно-художній зміст твору «Портрет Доріана Грея», його композицію та систему образів, жанрову та стильову своєрідність твору, його проблематику; розвивати  навички визначення ключових епізодів, їх коментування, висловлення своєї думки про прочитане; виховувати повагу до літератури, кращих її митців, естетичні смаки, високі моральні якості.

Першокурсники демонстрували набуті знання про творчість Оскара  Уайльда, видатного ірландського англомовного поета, драматурга, прозаїка, есеїста, який у всіх своїх літературних творах, як і у житті, широко використовував парадокс, що був, і літературним прийомом, і способом мислення. Письменнику була близька теза його літературних попередників, діячів доби Відродження, які гостро поставили проблему про співвідношення правди й красномовства, усвідомивши, що гра словом може бути небезпечна, вона може віддаляти від істини, а не вести до неї.

Структура заняття відповідала його типу, спостерігався логічний зв'язок між усіма етапами, були підібрані раціональні форми і методи роботи на занятті. Впроваджуючи сучасні матеріали і технології в навчальну  діяльність студентів, перевага віддавалась тим методам, які дозволяють в повній мірі донести до студентів зміст навчального матеріалу, активізувати їх пізнавальну діяльність, реалізувати проблемно-розвиваючий, творчий характер навчання. Доцільним стало застосування методу роботи в групах: студенти швидко опрацювали аналітичні завдання, запропоновані викладачем у робочих картах, і презентували результати одногрупникам. Насамкінець кожен студент висловив власне розуміння того, чи може Краса бути «Моральною» або «Аморальною», чи можна вважати «аморальною» книгою роман О. Уайльда «Портрет Доріана Грея,  хто винен у трагедії головного героя, що є «світлом», а що «темрявою» у його долі, вразивши глибиною філософських роздумів у такому юному віці.

Мета заняття досягнута повністю завдяки доступному поясненню, цікавій мотивації, постійному зворотньому зв’язку, зосередженні уваги студентів на головному, поєднанні різних типів інформаційно-комунікаційних технологій навчання. Першокурсники активно працювали на занятті, уважно слухали викладача і одногрупників, ставили змістовні запитання наприкінці заняття, що  свідчить про високий рівень зацікавленості та культури наших студентів.

 
 

 

Оксана Маляр, викладач гуманітарних дисциплін