Тарас Шевченко – великий син свого народу: книжкова виставка

Бібліотечно-інформаційний центр

09 березня 2018

«…Над Україною Чумацький Шлях

схилився

І шанобливо слуха Кобзаря»

Л. Рибенко

У Шевченківські дні знову і знову звертаємось до Шевченкового слова. На абонементі бібліотечно-інформаційного центру підготовлена виставка літератури. Вас чекають книги – від раритетних видань 1955 року – до сучасних  книг з творами Великого Кобзаря та дослідженнями його життя і творчості. Особливу увагу привертає альбом «Повесть Тараса Шевченко «Художник» російською та англійською мовою, який містить фото унікальних документів, репродукції картин Т. Г. Шевченка та цілої плеяди знаменитих  художників ХVII-XIX ст. Серед двохсот вісімдесяти ілюстрацій виділяються  портрети художників – сучасників поета, твори майстрів, під впливом яких Шевченко сформувався як живописець. Більшість репродукцій супроводжують наукові коментарі.

«Шевченкові верстви» розповідають про перебування великого поета на Волині, у наших краях, хоч документальних свідчень подільсько-волинської подорожі  збереглося дуже мало. Відомо про перебування Тараса Шевченка в Кам’янці-Подільському, Житомирі, Почаєві. Є відомості про ознайомлення Тараса Шевченка з Пересопницьким Євангелієм у Переяславі.

Шевченкове слово кожного разу врізується у нашу свідомість новою невимовною силою. Завдяки творам Шевченка ми відчуваємо радість і біль свого народу, його поезії дають змогу відчути свою приналежність до української нації, роблять нас свідомими українцями.

Вивчаймо Шевченка! Читаймо Шевченка! Його поезія – вічна.

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ