День народження державного герба України

Відділення програмування Групи загальноосвітньої підготовки Коледж

25 лютого 2018

25 лютого 2018 року виповнюється 100 років із дня проголошення Тризуба малим державним гербом України.

       Що відомо про герб України? Більшість вважає, що це золотий тризуб на синьому фоні. Дехто виділяє в ньому приховане слово «ВОЛЯ».

Та не за один день відбулася поява герба. Одне з перших зображень тризуба зустрічається на знахідках періоду Трипільської культури IV-III тис. до н. е.

Про тризуб як про офіційний державний герб України вперше заговорили у 25 лютого 1918 році (12 лютого за Юліанським календарем). Під час Української революції у вагоні на залізничній станції Коростень відбулось засідання Ради Народних Міністрів. За пропозицією Михайла Грушевського, тризуб був прийнятий як Великий і Малий державний Герб Української Народної Республіки. Автором проекту тодішнього герба став Василь Кричевський.

Того дня зібралася Мала Рада (керівний орган Української Народної Республіки) і прийняла два важливі закони. Перший – про перехід УНР на Григоріанський календар. А другий був проголосований з таким формулюванням: «Гербом Української Народньої Республіки приймається знак Київської Держави часів Володимира Святого». Закон про герб УНР мав лише текстову частину без графічних додатків.

Події відбувались у складний для української державності час. Наступ більшовицької армії змусив владу УНР переїхати до Житомира, потім – до Сарн і нарешті – до Коростеня. Вже на початку березня, коли з Києва прогнали ворогів, Михайло Грушевський доручив графікові й архітекторові Василеві Кричевському розробити зображення герба й печатки держави. 22 березня 1918 року Мала Рада затвердила великий та малий державні герби, а також велику й малу печатки УНР. Стилізований оливковий вінок, що оточував Тризуб в обох гербах, виконаних Кричевським, мав символізувати мирну політику Української Народної Республіки.

       Фахівці з української геральдики Вадим Модзалевський та Георгій Нарбут вважали, що за основу державного символу України треба брати герб Гетьманщини — козака з мушкетом. А Тризуб можна використати як клейнод — оздобу, що розміщують над щитом.

Після проголошення Української Держави на чолі з гетьманом Павлом Скоропадським 29 квітня 1918-го Модзалевський і Нарбут починають добиватися скасування затверджених гербів і печаток УНР. У серпні Георгій Нарбут розробив нову малу печатку держави: на 8-кутному щиті був зображений козак із мушкетом. Щит був обрамлений бароковим картушем й увінчаний Тризубом. По колу з обох боків ішов напис "Українська Держава".

За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах.

Знак Святослава

Знак Володимира

Знак Ярослава

 З часу розпаду Київської Русі і до кінця ХХ століття цей герб практично не використовували. Тризуби можна було зустріти у геральдиці міст, на родових гербах чи книгах.  Його карбували на всьому: печатках, монетах, цеглинах, з яких будувались храми та церкви. Деякі запорозькі гетьмани, зокрема Хмельницький та Мазепа, розміщували на своїх родових гербах хрести чи якорі, стилізовані під тризуб.

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України, вважаючи його головним елементом великого Державного герба України.

Конкурс 1996 року

1996 р. Конституційна комісія планувала вписати в остаточний варіант проекту Конституції України лише один герб. Однак в «конституційну ніч» це питання стало предметом основних спекуляцій і «великий герб» виник знову  статті 20.

02 листопада 1996 року для виконання статті Конституції створено комісію з підготовки та проведення конкурсу проекту Великого Державного герба України. Було розглянуто 420 робіт, але жодної не затвердили. У подальші роки проекти закону про затвердження великого Герба кілька разів поверталися на доопрацювання.

Проект Великого герба України авторського колективу О. Івахненка (1996)

Конкурс 2007 року

Міністерство культури України проводило конкурс проектів Великого герба України з 23 жовтня 2007 року до 01 вересня 2008 року. На конкурс приймали кольорові та чорно-білі ескізи на планшеті формату А3. За три найкращі ескізи планували видати грошові премії: перша премія – 12 000 грн., друга – 8 000 грн. та третя – 5 000 грн.

15 липня 2009 року Кабмін затвердив проект Великого Державного Герба України. Він включав зображення Малого Герба у центрі, по боках від нього – фігури лева і запорізького козака, знизу – синьо-жовта стрічка, а зверху – княжа корона. На жаль, у проекті залишилася низка помилок і неточностей. Тому його так і не було внесено на розгляд Верховної Ради України.

Великого Державного Герба України (проект)

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування

Сергій Зажицький, викладач історії