Лауреат вільної землі - Улас Самчук

Відділення програмування Юридичне відділення

22 лютого 2018

22 лютого в актовій залі Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся захід, присвячений 113 річниці від дня народження Уласа Самчука, у якому взяли участь студенти 22-Ю та 41-П груп (викладач Сорока М.В.).

Улас Самчук – один із небагатьох українських письменників, творчість якого всерйоз зацікавила західних критиків. Усі вони вважали за честь писати про його романи, повісті, драматургію, називаючи його високопрофесійним письменником і підкреслюючи поєднання в одній особі великого прозаїка та уславленого журналіста. По-іншому й бути не могло, адже Улас Самчук завжди перебував у епіцентрі громадсько-політичного життя України та Європи

Улас Олексійович Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань Здолбунівського району на Рівненщині. У 1927 році, будучи жовніром польського війська, перейшов кордон і навчався у Бреславському (Вроцлавському), а згодом – Українському Вільному (Прага) університетах. В 1938-1939 роках брав участь у відомих подіях на Закарпатті. Із серпня 1941 р. редагував газету «Волинь», яка виходила в Рівному під час гітлерівської окупації. Виїхавши з України в 1944 році, пройшов через табори переміщених осіб і опинився в Канаді (Торонто). Там він створив більшість своїх творів, активно співробітничав з Інститутом дослідів Волині, з Товариством «Волинь» у Вінніпезі. Помер 9 липня 1987 року, похований в Канаді (Торонто).

Двадцять книжкових видань, серед яких дві трилогії – «Волинь» і «Ост», факт висунення у 1980 році на здобуття Нобелівської премії ставлять письменника в ряд найвизначніших українських прозаїків.

Мирослава Сорока, викладач гуманітарних дисциплін