«Українська мрія - єдність, свобода і незалежність»: книжкова виставка

Бібліотечно-інформаційний центр

22 січня 2018

22 січня - День Соборності (День Злуки) відзначається в Україні з 1999-го року відповідно до Указу Президента України № 42/99.

Історична довідка. На початку 1918-го у запалі революційних подій була створена Українська Народна Республіка ( УНР). На тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати договір, який увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був оприлюднений в Києві на Софійській площі. Станом на 1919 рік до УНР входили українські етнічні землі: Кубань, Ставропілля, Чорноморщина, Східна Слобожанщина, Стародубщина (нині вони у складі Росії), Берестейщина і Гомельщина (Білорусь), Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Північна Лемківщина (Польща), Південна Лемківщина (Словаччина). Мармарощина, Південна Буковина (Румунія), Придністров'я... Але вже буквально через кілька місяців більшовики увійшли в Київ, Закарпаття окупувала Чехословаччина, а Східну Галичину - поляки. Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію просто зникає. І хоча соборна Україна проіснувала зовсім недовго, Акт злуки УНР із ЗУНР і факт підписання документа мали велике історичне значення. Українці заявили перед усім світом про неподільність українських земель та солідарність свого народу.

22 січня 1990 року мільйони українців вишикувалися в справжню живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності, День своєї української єдності та свободи.

Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з трепетом зберігати цей безцінний скарб! Хай береже нас усіх Господь і слава Йому за цю прекрасну країну - Україну!

З новими публікаціями про День Соборності можна ознайомитись у читальному залі на книжковій виставці «Українська мрія - єдність, свобода і незалежність».

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

У повідомленні використані матеріали з інтернету