Новинки краєзнавчої літератури

Нові надходження БІЦ

05 січня 2018

            Фонд бібліотечно-інформаційного центру поповнився новими книгами рівненського письменника, перекладача, редактора, краєзнавця Євге́на Шморгу́на. Шморгун Є. І. - Лауреат премій імені Лесі Українки, Володимира Кобилянського, Валер'яна Поліщука, імені Світочів. Заслужений журналіст України. Його творчість - про рідну Пересопницю, Рівненщину, історичне минуле та трагічні сторінки нашої історії - про долі українців та їх дітей, кого хвиля сталінських репресій занесла до суворого Сибіру як спецпереселенців. В цих творах простежується, як нинішня війна з Росією відлунює в серцях і долях переселенців. Проте нащадки українців не втратили свою історичну пам’ять і здатність зберегти духовні цінності свого народу.

            В книгах Євген Шморгун виступає як автор, редактор та перекладач.

Запрошуємо до читання!

 

  1. Айпін Є. Д. Божа мати в кривавих снігах : роман / Є. Д. Айпін; ред. Є. І. Шморгун. - Рівне : ПП Лапсюк, 2011. - 232 с.

Роман відомого хантийського письменника і громадського діяча Єремея Айпіна присвячений подіям 1933-1934 років - повстанню корінних народів Обської Півночі, які не витерпіли гніту більшовицького режиму. Переклад здійснено за виданням: Еремей Айпин. Божья Матерь в кровавых снегах. - СПб. : Амфора, 2010 (серия "Будущие нобелевские лауреаты").

 

  1. Струсь Л. П. Спецпереселенці: пам’яті гірке слово : сибірські оповіді / Л. П. Струсь; пер. з рос. Є. І. Шморгун. - Рівне : ПП Лапсюк, 2012. - 300 с.

Ця книга - про знівечені долі спецпереселенців - жертв сталінського геноциду, особливої соціальної категорії населення на території СРСР, зокрема Ханти-Мансійського автономного округу - Югри в 1930-1950-ті роки.

 

  1. Шморгун Є. І. Біля тамтого берега. Записки на полях зошита моїх днів / Є. І. Шморгун ; ред. І. Нагорна. - Рівне : ПП Лапсюк, 2015. - 128 с.

У книзі автор пробує розгадати таємничу сув’язь людської душі та душі рідної природи. В збірку увійшли нові поетичні та прозові твори рівненського письменника Євгена Шморгуна.

 

  1. Шморгун Є. І. Пересопниця : трикнижжя / Є. І. Шморгун ; ред. І. Нагорна. - Рівне : ПП Лапсюк, 2013. - 372 с.

Твір охоплює майже тисячолітній період буття колишнього княжого города древньої Погорини, де було явлено світові Українську Першокнигу. Складається з трьох частин: Твердь. Світлинки людської пам’яті та історії із часів будівництва Пересопницького монастиря, І пітьма не здолала його. Сторінки буття Пересопницького Євангелія, Лінія. Пересопницькі нотатки нашого часу  

 

  1. Шморгун Є. І. Повісті з античних часів / Є. І. Шморгун ; худ. І. Нагорна - Рівне : Азалія, 2001. - 280 с.

Повісті Євгена Шморгуна розповідають про найвидатніших достойників далекої минувшини, відтворюють події періоду становлення та періоду початку занепаду Давньої Греції. "Дорога до Іліона" - провість про легендарного Гомера, про те, як була створена славнозвісна "Іліада". "Не повтори мене" - повість про знаменитого філософа Арістотеля, про його конфлікт зі своїм царственним учнем Александром Македонським, про високу відповідальність людей за свої вчинки.

 

  1. Шморгун Є. І. Снігури : повість / Є. І. Шморгун ; ред. І. Нагорна. - Рівне : ПП Лапсюк, 2017. - 70 с.

Нова повість рівненського письменника Євгена Шморгуна - про те, як нинішня війна з Росією відлунює в серцях і долях сибіряків - нащадків колишніх спецпереселенців із України.

 

  1. Шморгун Є. І.Твердь. Світлинки людської пам’яті та історії із часів будівництва Пересопницького монастиря : повість / Є. І. Шморгун ; ред. І. Нагорна. - Рівне : Азалія, 2012. - 132 с.

 

  1. Шморгун Є. І. Твори : в 3-х т. / Є. І. Шморгун. - Рівне : Азалія, 2007 - 2008

                                   Т. 1. - 2007. - 488 с.

                                   Т. 2. - 2008. - 570 с.

                                   Т. 3. - 2008. - 578 с.

До першого тому творів рівненського письменника Євгена Шморгуна увійшли оповідання із книг "Забуті боги предків", "Мова зела", "Зелені сусіди", "Ключ-трава", "Тиха радість" та ін. Окремі видання відомі читачам із шкільних підручників

            До другого тому увійшли роман "Сніги непочаті", повісті, п’єса та есе історичної тематики.

            До третього тому - роман-спогад "Між дощем і дощем", повість "Плач перепела", оповідання та вірші різних років. Книги автор присвячує дружині Марії.

 

 

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ