Нові навчальні книги: для викладачів та студентів юридичного відділення

Нові надходження БІЦ

28 грудня 2017

В бібліографічний покажчик включені нові надходження підручників та навчальних посібників за 2017 р.

  1. Адвокатура України. Кваліфікаційний адвокатський іспит. Проходження стажування. Адвокатська діяльність : практ. посіб-ник / упоряд. А. В. Григоренко. - 2-е вид., випр. - Київ : ЦУЛ , 2017. - 198 с. - Бібліогр. в кінці кн.

Посібник містить навчальні матеріали, необхідні для складання кваліфікаційного адвокатського іспиту: програма проходження стажування, участь адвоката у кримінальному провадженні, цивільному, адміністративному та господарському судочинстві, правила адвокатської етики, захист соціальних прав адвокатів та ін. Призначений для адвокатів, стажистів, помічників адвокатів. Буде корисним студентам юридичних факультетів, які вивчають адвокатуру.

  1. Бойко В. М. Митне право України : в 2-х т.: навч. посібник / В. М. Бойко. - Київ : Алерта , 2015. - Бібліогр. в кінці кн.

             Т. 1. - 528 с.

             Т. 2. - 618 с.

В навчальному посібнику проведено аналіз особливості застосування норм нового митного кодексу України та положень, що раніше містились в різних законах та підзаконних актах, які регулюють митну справу в Україні. Видання може бути використане як посібник для студентів, аспірантів та науково-педагогічного складу вищих навчальних закладів.

  1. Бойко М. Д. Процесуальні документи у сфері цивільно-правових відносин (зразки документів, коментарі, роз'яснення) : навч.-практ. посіб.  / М. Д. Бойко, М. А. Хазін. - Київ : ЦУЛ, 2017. - 528 с. - Бібліогр. в кінці кн.

У книзі подано розроблені відповідно до вимог законодавства України та з урахуванням практичного досвіду понад 220 зразків юридичних документів із найпоширеніших цивільно-правових питань, які виникають у повсякденному житті, викладено необхідні роз'яснення (коментарі) з посиланням на відповідні нормативні акти. Книга містить багато корисної інформації для студентів юридичних факультетів, юристів і адвокатів-практиків .

  1. Бойко М. Д. Трудовий договір: теорія і практика : навч.-практ. посібник / М. Д. Бойко. - 2-е вид., перероб. і доп. - Київ : ЦУЛ , 2016. - 390 с.

У посібнику детально викладений основний правовий інститут трудового права - трудовий договір. Висвітлені загальні питання щодо поняття та порядку укладення трудового договору, види трудових договорів, особливості їх укладення і оформлення. Подаються також зразки документів, необхідних для оформлення договорів. Матеріал викладено відповідно до навчальних програм вищих юридичних навчальних закладів. Призначений для студентів, слухачів курсів підвищення кваліфікації, працівників кадрових служб, профспілкових працівників та ін.

 

  1. Державна реєстрація актів цивільного стану. Законодавство. Судова практика. Роз’яснення : зб. законодавства / за ред. А. О. Янчука. - Київ : Юрінком Інтер , 2015. - 260 с.

Збірка містить перелік нормативно-правових актів, що регламентують умови, підстави та порядок державної реєстрації актів цивільного стану. Вона стане у нагоді фахівцям, які займаються практикою державної реєстрації актів цивільного стану та студентам, які вивчають право.

  1. Закон України "Про національну поліцію": науково-практичний коментар / за ред. В. В. Чернєя. - 6-е вид., перероб. і доп. - Київ : ЦУЛ, 2017. - 560 с.

Коментар розрахований на поліцейських, осіб, які бажають взяти участь у конкурсі на посаду поліцейського, суддів, прокурорів, слідчих, адвокатів, студентів юридичного відділення.

  1. Зразки процесуальних документів у адміністративному судочинстві. Скарги, заяви,  клопотання, відзиви, заперечення, позови / упоряд. С. В. Пєтков. - Київ : ЦУЛ , 217. - 78 с.

Для реалізації права на подання адміністративного позову необхідний ряд передумов. Цей посібник допоможе здійснити необхідні заходи на захист порушених прав. У посібнику вміщені приклади документів процесуального характеру, які притаманні адміністративному судочинству. Призначений для фахівців, студентів юридичного відділення та широкого загалу зацікавлених осіб.

  1. Історія держави і права зарубіжних країн : навч. посібник для підгот. до іспитів / упоряд. І. В. Тетарчук. - Київ : ЦУЛ , 2017. - 172 с.

Основною метою навчального посібника є ознайомлення із загальними закономірностями виникнення та розвитку держав, найважливішими історико-правовими та політичними фактами в житті зарубіжних країн, юридичною термінологією та із світовими пам’ятками юридичної культури. Структура посібника побудована у запитаннях і відповідях, відповідь викладена чітко, стисло і зрозуміло. Посібник розрахований на студентів, слухачів, аспірантів юридичних навчальних закладів.

  1. Лебідь В. І. Адміністративне право та адмінстративне судочинство : посібник для склад. адвокат. іспиту / В. І. Лебідь. - 2-е вид., перероб. і доп. - Київ : Правова єдність, 2016. - 64 с.

Систематизовано і стисло викладено інформацію з теоретичних питань адміністративного права та адміністративного судочинства України, що передбачені програмою кваліфікаційного іспиту для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Посібник буде корисним для студентів, які навчаються за напрямком підготовки "Право", практикуючих юристів та всіх, хто цікавиться адміністративним правом та судочинством України. Посібник укладено відповідно до останніх змін у законодавстві.

  1. Лебідь В. І. Конституційне право України : посібник для склад. адвокат. іспитів / В. І. Лебідь. - Київ : Правова єдність, 2015. - 40 с.

Метою навчального посібника є систематизація і стисле викладення інформації з теоретичних питань конституційного права України, що передбачені програмою кваліфікаційного іспиту для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю Структура посібника побудована у запитаннях і відповідях, відповідь викладена стисло. Посібник розрахований на студентів, аспірантів юридичних навчальних закладів, практикуючих юристів.

  1. Лебідь В. І. Трудове право України : посібник для складання адвокатського іспиту / В. І. Лебідь. - Київ : Правові джерела , 2015. - 38 с.

Метою створення посібника було систематизувати і стисло викласти інформацію з теоретичних питань трудового права України, що передбачені програмою кваліфікаційного іспиту для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Для студентів юридичних спеціальностей, практикуючих юристів.

  1. Науково-практичний коментар Закону України "Про нотаріат" / за ред. К. І. Чижмарь. - Київ : ЦУЛ , 2016. - 308 с.

У науково-практичному коментарі подано постатейний аналіз чинної редакції Закону України "Про нотаріат" з урахуванням останніх змін і доповнень. При підготовці коментаря використано чисельні підзаконні нормативно-правові акти, що деталізують порядок нотаріального процесу, в тому числі оновлені Інструкцію про вчинення нотаріальних дій і Правила нотаріального діловодства, зроблено акцент на останніх змінах. Видання розраховане на нотаріусів та їх помічників, а також студентів, викладачів юридичних спеціальностей.

  1. Науково-практичний коментар Кодексу адміністративного судочинства України : станом на 20 лютого 2017 р. / за ред. С. В. Пєткова. - Київ : ЦУЛ , 2017. - 382 с.

У коментарі подано постатейний аналіз чинної редакції Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням змін і доповнень станом на 17.02.2017 р. Особливу увагу приділено аналізу положень, присвяченим новелам апеляційного і касаційного провадження в адміністративних справах та підставам і порядку перегляду судових рішень Верховним Судом України. Додаються тексти нормативно-правових актів з питань організації адміністративного судочинства, аналізується судова практика щодо застосування окремих положень КАСУ. Для суддів, адвокатів, студентів та викладачів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів.

  1. Нотаріат  України : підручник : у 3-х кн. Кн. 1 : Організація нотаріату (з практитумом) / С. Я. Фурса, Є. І. Фурса, Є. Є. Фурса, О. М. Нікітюк ; за ред. С. Я. Фурси. - Київ : Алерта , 2015. - 484 с.

У підручнику розглянуто теоретичні основи науки про нотаріат: дано аналіз чинного законодавства про нотаріат, розкрито питання складових науки, її джерела, принципи організації нотаріату, функції нотаріату, гарантії нотаріальної діяльності, нотаріальні правовідносини та їх складові, правовий статус нотаріуса як обов’язкового суб’єкта нотаріальних відносин, аналіз структури нотаріальних органів, доступ до професії нотаріуса, питання етики (деонтології) нотаріуса, його відповідальності (дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної та кримінальної), питання організації державного нотаріату в Україні та ін. Підручник розрахований на поглиблене вивчення студентами курсу "Нотаріат в Україні", на науковий інтерес викладачів, аспірантів, магістрів, нотаріусів.

  1. Нотаріат в Україні: навч. посібник / І. В. Тетарчук. - Київ : Центр учбової літератури, 2017. - 332 с. - Бібліогр. в кінці кн..

Даний підручник висвітлює положення про організаційну побудову нотаріату в Україні, правову регламентацію його діяльності, принципи нотаріальної діяльності, завдання, загальні правила і порядок вчинення нотаріальних дій. Структура посібника побудована на найбільш оптимальному та легкому поданні матеріалу студентам - у запитаннях і відповідях. Даний посібник може бути корисним для всіх, хто прагне підвищити рівень фахових знань та бажає озброїти себе системою знань з курсу "Нотаріат України".

  1. Нотаріус як суб’єкт первинного фінансового моніторингу : практ. посібник : [довід. вид.]. - Київ : Центр учбової літератури, 2017. – 280 с.

У виданні подано нормативні документи, що регулюють фінансовий моніторинг, обов’язки нотаріуса, положення та методичні рекомендації нотаріуса як суб’єкта первинного фінансового моніторингу. Розраховане на практикуючих нотаріусів та студентів юридичних факультетів.

  1. Процесуальні документи в галузях цивільно-правових, трудових, сімейних, господарських, житлових та інших відносин. Зразки, коментарі, пояснення : практ. посібник / упоряд. Ю. І. Руснак. - Київ : ЦУЛ , 2017. - 400 с.

Збірник процесуальних документів спрямований до використання широким загалом читачів - від студентів юридичних факультетів і професійних правників до звичайних громадян, що вирішили самостійно скласти документ, що має юридичне значення. З метою полегшення користування матеріалами посібника читачам, які не мають спеціальної юридичної освіти, пропонуються короткі коментарі та пояснення, посилання на чинні норми відповідних нормативних актів.

  1. Судові та правоохоронні органи України : навч. посібник для підготовки до іспитів / упоряд. І. В. Тетарчук. -  Київ : ЦУЛ, 2017. - 202 с. - Бібліогр. в кінці кн.

В навчальному посібнику розкриті загальні положення про правоохоронну систему органів, до якої належать суди, прокуратура, органи досудового розслідування, органи виконавчої влади, що реалізують державну політику в тій чи іншій сфері правоохоронної діяльності: Міністерство внутрішніх справ, Міністерство юстиції, Служба безпеки України, державна виконавча служба, адвокатура, нотаріат та інші установи. Структура посібника побудована у запитаннях і відповідях, відповідь викладена чітко, стисло та зрозуміло. Для студентів, слухачів, аспірантів юридичних навчальних закладів.

  1. Трофанчук Г. І. Історія держави і права України : навч. посібник / Г. І. Трофанчук. - 2-е вид., перероб. і доп. - Київ : Юрінком Інтер , 2017. - 568 с.

Посібник висвітлює основні етапи формування та розвитку державності українського народу, його суспільно-політичної організації, судової та правової системи. Його підготовлено на основі багаторічного досвіду викладання я автором навчальної дисципліни у ВНЗ та з урахуванням кредитно-модульної системи навчання. Для студентів ВНЗ, учнів гімназій, ліцеїв, шкіл.

  1. Трудові відносини. Законодавство, міжнародні конвенції, судова практика, методичні рекомендації, роз’яснення : практ. посібник / упор. Л. С. Григоренко. - Київ : ЦУЛ , 2017. - 344 с.

Посібник розрахований на суддів, адвокатів, працівників Національної служби посередництва і примирення, незалежних посередників, фахівців та експертів трудового арбітражу, державних інспекторів Державної інспекції України з питань праці, інспекторів відділів кадрів підприємств, установ та організацій, членів виборних органів первинних профспілкових організацій на підприємствах,  в установах, організаціях, членів комісій із трудових спорів, а також студентів ВНЗ.

  1. Україна. Закони. Кодекс адміністративного судочинства України : чинне законодавство зі змінами та доп. станом на 6 березня 2017 року : (офіц. текст). - Київ : Паливода А. В., 2017. - 168 с.

У Кодексі станом на 6 березня 2017 року подаються останні зміни та доповнення, що набули чинності згідно із Законами України: "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" № 1797-VIII від 21.12.2016 р., "Про Вищу раду правосуддя" № 1798-VIII від 21/12/2016 р.

  1. Україна. Закони. Кодекс України про адміністративні правопорушення : чинне законодавство зі змінами та доп. станом на 22 бер. 2017 р. : (офіц. текст). - Київ : Паливода А. В.,  2017. - 280 с. - (Кодекси України).
  2. Україна. Закони. Митний кодекс України : чинне зак.-во  зі змін. та доповн. станом на 6 бер. 2017 р. : (офіц. текст). - Київ : Правова єдність, 2017. - 368 с.
  3. Хома Н. М. Історія держави і права зарубіжних країн : навч. посібник для студентів ВНЗ / Н. М. Хома. - 4-е вид. - Львів : Магнолія 2006, 2017. - 480 с.: іл.

У навчальному посібнику висвітлено історію виникнення, становлення історичних форм держави та правових систем у зарубіжних країнах. Для студентів правничих факультетів ВНЗ.

  1. Шишка Р. Б. Інвестиційне право України : навч. посібник / Р. Б. Шишка. - Київ : Ліра-К, 2016. - 328 с.

Посібник розроблений у відповідності до Програми курсу "Інвестиційне право України". Він побудований за традиційною для юридичних дисциплін структурою, містить найбільш важливі положення щодо регулювання інвестиційних правовідносин, окремі авторські конструкції та бачення інститутів інвестиційного права, забезпечує отримання необхідного рівня знань та можливість для їх поглиблення. Матеріал розрахований на студентів (спеціалістів, магістрів) вищих навчальних закладів, на суб’єктів господарювання, зокрема підприємців, та інших учасників інвестиційних правовідносин. В роботі висловлено ряд доктринальних конструкцій та оцінок інвестиційного права, які можуть служити емпіричним підгрунтям для їх дослідження.

  1. Юридична деонтологія : навч. посібник для підготовки до іспитів / упоряд. І. В. Тетарчук,  Т. Є. Дяків. - Київ : ЦУЛ, 2017. - 154 с. - Бібліогр. в кінці кн.

Навчальний посібник розрахований на студентів, слухачів, аспірантів юридичних факультетів ВНЗ. Структура посібника побудована у запитаннях і відповідях.

 

Підготувала  Л. В. Бурячинська, завідувач БІЦ