Універсальна десяткова класифікація (УДК)

Бібліотечно-інформаційний центр

05 грудня 2017

Постановою Кабінету Міністрів України № 177 від 22 березня 2017 р. «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної  десяткової класифікації»  запроваджено для класифікації документів в установах та організаціях УДК (Універсальну десяткову класифікацію).

Таблиці УДК призначені для систематизації документів, пошуку інформації та організації фондів документів з усіх галузей знань у бібліотеках, видавництвах, інформаційних центрах тощо. Таблиці УДК перекладені і видані 57 мовами, її використовують 130 країн світу. Універсальна десяткова класифікація (УДК) — це міжнародна багатомовна класифікаційна система, що об'єднує всі галузі знань в єдиній універсальній структурі з загальною десятковою нотацією. Наявність детально розробленої системи допоміжних таблиць визначників, здатність відображати нові поняття за допомогою розподілу рубрик від загального до конкретного також роблять систему УДК гнучкою. Це дає змогу багатоаспектно розкривати зміст матеріалів за допомогою комбінування індексів. Таблиці УДК розподілені на основні та допоміжні. Крім того, до УДК належать алфавітно-предметний покажчик, методичні вказівки до багатьох розділів, а також знаки, за допомогою яких здійснюється побудова індексу.

Ексклюзивну ліцензію на переклад українською мовою та розповсюдження, а також відповідальність за методичне забезпечення впровадження УДК  має наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова».

Бібліотечно-інформаційний центр коледжу впродовж року проводить  систематизацію нових надходжень згідно  таблиць УДК, а також працює над переходом усього бібліотечного фонду на класифікацію УДК згідно з постановою Кабінету Міністрів.

Вихідні відомості кожного видання повинні містити класифікаційний індекс УДК згідно з ДСТУ 4861:2007 «Інформація та документація. Видання. Вихідні відомості». Тому викладачам та науковим працівникам пропонуємо свою допомогу з класифікації Ваших публікацій за системою УДК.  Самостійно ознайомитись з Скороченими  таблицями  УДК українською мовою можна на веб-сайті УДКК: http://www.udcsummary.info/php/index.php?lang=uk&pr=Y

 

Бурячинська Л. В., завідувач БІЦ