«Сільське господарство України – здобутки і проблеми»: книжкова виставка

Бібліотечно-інформаційний центр

16 листопада 2017

День працівників сільського господарства України

Сільське господарство — одна з найважливіших галузей економіки України. Від працівників сільського господарства залежить, що ми їстимемо завтра, і як ці продукти вплинуть на наше життя.

День працівників сільського господарства відзначається в Україні згідно з Указом Президента №428/93 від 07.10.93 р. щорічно у третю неділю листопада. Це професійне свято працівників сільського господарства, підприємств з переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних і обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу. На території України знаходиться 32 млн гектарів чорнозему, що становить третину орних земель всієї Європи. Завдяки цьому країна посідає третє місце в світі з експорту кукурудзи, п'яте — за експортом пшениці. Головними продуктами сільськогосподарського виробництва в Україні були і є цукрові буряки, картопля, молоко, м'ясо, зерно.

У це професійне свято вітаємо всіх, хто так чи інакше пов’язує свою трудову діяльність з обробкой нашої землі, збиранням, переробкою та заготовленям її плодів, здійснюючи цю важливу для всіх нас роботу! Низький Вам уклін! Повага, здоров’я і благополуччя Вам і Вашим родинам! З Днем працівників сільського господарства!

 

Бібліотечно-інформаційний центр Відокремленого структурного підрозділу «Рівненський коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» пропонує тематичну книжкову виставку «Сільське господарство України – здобутки і проблеми».

Про стан і перспективи розвитку сільського господарства ви дізнаєтеся з періодичних видань: «Зерно», «Продовольча індустрія АПК», «Аграрний тиждень», «Економіка АПК», «Економіка України», «Агробізнес України», «Техніка і технології АПК», «Землевпорядний вісник», «Вісник аграрної науки», «Сільські вісті», «Вісті Рівненщини», «Аграрна газета», «Агропрофі», «Урядовий кур’єр». А інформацію про вирощування, зберігання і переробку продукції сільського господарства можна знайти у таких навчальних посібниках:

 

  1. Аграрна економіка. Фермер. Базовий рівень : підручник і робоча книга для професійно-освітніх закладів: у 2-х т. Т. 1. / К. Бекманн [та ін.]; за ред. Х. Лохнера. - 3-тє вид. перероб. - Київ : ІНТАС, 2013. - 616 с.

Цей підручник є перекладом підручника, що широко використовується в Німеччині. Має назву "Аграрна економіка. Фермер, базовий та професійний рівень". В Україні його визнали офіційним підручником і тепер широко використовують для навчання. За допомогою цієї книги всім зацікавленим надається можливість здобути гарні знання з сільського господарства, щоб в подальшому використати їх на практиці.

 

  1. Аграрна економіка. Фермер. Професійний рівень: підручник і робоча книга для професійно-освітніх закладів : у 2-х т. Т. 2. / К. Бекманн [та ін.]; за ред. Х. Лохнера. - 3-тє вид. перероб. – Суми : Університетська книга, 2014. - 603 с.

У другому томі подано інформацію, яка розрахована на професійний рівень знань. До нього увійшли теми з рослинництва, тваринництва та виробництво енергії.

 

  1. Адаптивні системи землеробства: навч. посібник / В. П. Гудзь, І. Д. Примак, М. Ф. Рибак, Е. Р. Ермантраут. - Київ : ЦНЛ, 2007. - 336 с.

Наука про розвиток сільськогосподарського виробництва має особливо важливе значення. Обумовлюється це багатьма причинами і перш за все багатогранністю і складністю процесів. Сучасне землеробство грунтується на результатах чи досягненнях багатьох наук і перш за все таких, як біологія, хімія, фізика, ґрунтознавство, економіка, кліматологія, та інші.

 

  1. Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки. Кн. 1 : Трактори / А. Ф. Головчук, В. Ф. Орлов, О. П. Строков. - Київ : Грамота, 2003. - 336 с.: іл.

У підручнику розглянуто конструкцію, роботу, основні експлуатаційні регулювання та технічне обслуговування механізмів і систем колісних і гусеничних тракторів. 

 

  1. Головчук А. Ф.Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки. Кн. 2: Комбайни зернозбиральні. - Київ : Грамота, 2005. - 576 с.: іл.

Даний підручник присвячено зернозбиральним машинам. Розглядається їх будова, експлуатація, обслуговування, ремонт даної техніки.

 

  1. Землеробство: 3-тє вид. перер. та доп. / В. П. Гудзь, А. П. Лісовал, В. О. Андрієнко, М. Ф. Рибак ; за ред. В. П. Гудзя. - Київ : ЦУЛ, 2007. - 408 с.

Автор підручника висвітлює основні положення землеробства. Приводить приклади раціонального використання орних земель. Велика увага приділена родючості грунтів та урожайності сільськогосподарських культур.

 

  1. Войтюк Д. Г. Сільськогосподарські машини : підручник для аграрних ВНЗ І-IV р. а. / Д. Г. Войтюк, Г. Р. Гаврилюк. - Київ : Каравела, 2004. - 552 с.

В даному підручнику наведені основні техніко-експлуатаційні показники, робочий процес, будова базових моделей сільськогосподарських і меліоративних машин. Описано робочі органи, їх особливості конструкції, принципи взаємодії з матеріалом що обробляються. А також наведено основні види обробки ґрунту, внесення добрив, сівби, застосування отрутохімікатів, способи та технології збирання сільськогосподарської продукції.

 

  1. Економіка сільського господарства: навч. посібник / [В. К. Збарський, В. І. Мацибора, А. А. Чалий та ін.] ; за ред. В. К. Збарського, В. І. Мацибори. - К. : Каравела, 2010. - 280 с. - (Серія "Українська книга" ).

У посібнику висвітлено основні закономірності інтенсивного розвитку сільського господарства та його галузей. Викладено економічні умови формування рентабельності та конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва. Обґрунтовано шляхи підвищення економічної ефективності сільськогосподарських галузей на основі інноваційно-інвестиційної діяльності. Навчальний посібник розрахований на студентів, які навчаються за програмами підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів економічних спрямувань.

 

  1. Сирохман І. В. Товарознавство продовольчих товарів : підручник / І. В. Сирохман, І. М. Задорожний, П. Х. Пономарьов. - Київ: Лібра, 2007. - 600 с.

Видання доповнено з урахуванням вимог нових державних стандартів, технічних умов, змін в асортименті певних груп і видів товарів, їх класифікації.
Підручник містить тести до всіх основних тем, які подані у відповідних обсягах з урахуванням споживних властивостей, асортименту, вимог до якості, пакування, маркування, транспортування і зберігання основних груп товарів.

 

  1. Зберігання і переробка продукції рослинництва : навч. посібник / Г. І. Подпрятов, Л. Ф. Скалецька, А. М. Сеньков, В. С. Хилевич. - К. : Мета, 2002. - 495 с.: іл.

Подано характеристики різних видів продукції рослинництва як об’єктів зберігання. Описано способи післязбиральної обробки, режими і способи зберігання, технології переробки зернових мас, капусти, цибулі, плодових, зеленних та коренеплідних овочів, плодоягідної продукції, картоплі, олійних культур, цукрових буряків, льону-довгунця, хмелю, тютюну і махорки. Викладено основи технологій приготування і зберігання комбікормів, штучно зневоднених кормів та кормів рослинного походження.

 

  1. Барабаш О. Ю. Овочівництво : підручник. – Київ : Вища школа, 1994. - 374 с.: іл.

Висвітлено біологічні властивості та технології вирощування основних овочевих культур на промисловій основі у відкритому і закритому грунті. Значну увагу приділено питанням розмноження овочевих культур, вирощування розсади, догляду за посівами та збирання врожаю. Викладено основи насінництва. Для студентів вузів з агрономічних спеціальностей.

 

  1. Куян В. Г. Спеціальне плодівництво. – К.: Світ, 2014. - 634 с.

Висвітлено значення, стан, коротку історію і перспективи розвитку плодівництва в нашій країні, біологічні особливості плодових рослин (морфологію, закономірності росту і розвитку, розмноження, відношення до екологічних факторів), технологію вирощування садивного матеріалу, у тому числі безвірусного. Значна увага приділена технологіям  закладання і вирощування інтенсивних насаджень в різних категоріях господарств -підбору і розміщенню порід і сортів, передсадивному окультуренню грунту, способам розміщення плодових рослин, утриманню і обробітку грунту, удобренню, регулюванню водного режиму, формуванню і обрізуванню плодоносних садів, вирощуванню екологічно чистої продукції, збиранню і товарній обробці врожаю, основам науково-дослідної роботи з плодовими культурами.

 

  1. Білай Д.В. Загальне тваринництво та технології виробництва продукції тваринництва з основами стандартизації : підручник. – К. : Кондор, 2008. – 144 с.

У підручнику висвітлені основи анатомії і фізіології сільськогосподарських тварин, загального тваринництва, узагальнені сучасні досягнення зоотехнічної науки і практики в областях племінної справи і розведення, кормової бази, технології заготівлі кормів та їх використання, годівлі тварин різних видів. Описано породи сільськогосподарських тварин.

 

  1.  Технологія виробництва сільськогосподарської продукції : підручник / С. П. Танчик, М. Я. Дмитришак, В. А. Мокрієнко, В. М. Дудченко. - Київ : Слово, 2011. - Кн. 1 : Технологія виробництва продукції  рослинництва. - 804 с

Підручник є першим комплексним виданням з підготовки бакалаврів інженерних спеціальностей. Авторам вдалося узагальнити і розширити матеріал існуючих навчальних посібників з грунтознавства, землеробства, агрохімії, рослинництва, полодоовочівництва та захисту рослин і підготувати сучасний підручник, в якому висвітлені новітні ресурсозберігаючі технології виробництва різноманітних видів продукції рослинництва з врахуванням вимог збереження навколишнього середовища. Технології виробництва сільськогосподарської продукції тісно пов’язані з використанням сільськогосподарських машин. Програмоване вирощування сільськогосподарської продукції та оптимізація умов росту і розвитку культурних рослин можливі тільки при використанні сучасних машин для обробітку грунту, підготовки та внесення добрив, машин для якісної сівби і садіння, догляду за рослинами, машин для збирання врожаю.

 

  1. Мармоза А. Т. Статистика сільського господарства : навч. посібник для студентів ВНЗ / А. Т. Мармоза. - Київ : Ельга Ніка-Центр, 2007. - 696 с.

У посібнику розглядаються питання статистики землекористування і земельного фонду, посівних площ, багаторічних насаджень, агротехніки, врожаю і врожайності, чисельності і продуктивності сільськогосподарських тварин, кормової бази і кормових ресурсів, основних і оборотних фондів, механізації і електрифікації сільського господарства, трудових ресурсів і продуктивності праці, собівартості продукції.

 

  1. Організація обліку у підприємствах сільськогосподарської галузі : навч. посібник / В. П. Шило, В. В. Сопко, С. Б. Ільїна та ін. - Київ : Кондор, 2011. - 268 с.

У навчальному посібнику розкриваються теоретичні та практичні питання організації обліку у фермерських господарствах з урахуванням специфіки діяльності сільськогоспоадарської галузі й сучасної законодавчої і нормативної бази їх функціонування. У посібнику передбачені рішення практичних завдань, які дозволяють формувати у студентів навички ведення обліку у фермерському господарстві.

 

Підготувала Андрійчук Світлана, провідний бібліотекар