"Ніхто не переможе мій народ!.." : книжкова виставка

Бібліотечно-інформаційний центр

14 листопада 2017

21 листопада – День Гідності та Свободи

Указ «Про відзначення у 2017 році Дня Гідності та Свободи», підписаний Президентом Петром Порошенком, спрямований на належне відзначення у 2017 році Дня Гідності та Свободи, вшанування громадянського подвигу учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності, а також зважаючи на важливе значення цих подій для утвердження демократичних цінностей, ідеалів свободи і справедливості та європейського шляху розвитку України. «Україна - це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції - наш Майдан 2004-го року, який був Святом Свободи, і Революція 2013-го року, Революція Гідності. Це був дуже важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи», - зазначив глава держави, Петро Порошенко.

Бібліотечно-інформаційний центр підготував книжкову виставку "Ніхто не переможе мій народ!..", на якій представлена література про революційні події в Україні.  Серед книг вирізняються дві:

  1. Димид К. Каміння майдану : [фотоальбом] / К. Димид, М. Димид. - Львів : Свічадо, 2014. - 277 с.

Це книга про Людей, які творять Майбутнє. Це сміливий погляд на пережите, яке з’єднало учасників Повстання Духу в один народ і піднесло його до спільних висот. Сьогодні Майдан – це серце кожного. Необхідно «знайти час для добра, час для іншого, час для світлого, час для очікування, для пережиття, час для думання, час для терпіння!» - пишуть автори книги.

  1. Війна очима ТСН: [есе] / О. Кашпор. - Київ : Основи, 2015. - 221 с.

Війна в Україні розгорнулася не лише на східному фронті: інакші, але так само важливі бої невтомно тривають на фронтах візуальних мистецтв, літератури, журналістики... Ця книга є спробою панорамного погляду на перебіг воєнних подій на Донбасі 2014-2015рр. у баченні журналістів телевізійної служби новин. Попри власний патріотизм та глибоке і гостре переживання тяжких для країн часів, ці репортери не зраджують журналістським стандартам і намагаються залишатися об’єктивними у висвітленні подій на сході України. "Війна очима ТСН" - це 28 проникливих історій. Їх герої - журналісти, які невтомно їздять у відрядження до зони АТО. Органічне поєднання авторських есе та фотографій роблять цю книгу одним із важливих документальних свідчень нашого часу.

Саме 21 листопада розпочались масові протестні акції громадян. Майданом стали називати  всю повсталу Україну. За чотири роки від початку цих героїчних і трагічних подій  у суспільстві залишилось багато питань. Але сьогодні насамперед ми вшановуємо пам’ять загиблих героїв, які вийшли на Майдан і заради високих ідей, і заради нормального життя.

 Слава Україні! Героям слава!

Л. Бурячинська, завідувач БІЦ