Щодо протидії загрозам функціонуванню інформаційно-телекомунікаційним системам

Відділення програмування

19 жовтня 2017

Вчора, 18 жовтня 2017 року на педагогічній раді №2 розглядався лист з Міністерства освіти і науки України від 26.07.17 р. № 1/9-408 начальникам обласних, Київського міського управлінь освітою, ректорам (директорам) навчальних закладів усіх рівнів акредитації, керівникам державних підприємств та організацій, що знаходяться у сфері управління Міністерства освіти і науки України «Щодо протидії загрозам функціонуванню інформаційно-телекомунікаційним системам».

У зв’язку із виявленням загроз сталому функціонуванню автоматизованих систем Міністерства освіти і науки України, установ та закладів освіти, державних підприємств, що знаходяться у підпорядкування Міністерства, виникла гостра потреба у ефективній протидії таким загрозам.

У зв’язку з цим, направлено копію листа Служби безпеки України від 21.07.2017 № 30/1/1-5414 «Щодо загроз функціонуванню інформаційно-телекомунікаційних систем» для ретельного опрацювання та застосування наданих рекомендацій у подальшій роботі для забезпечення кібербезпеки ваших інформаційно-телекомунікаційних систем. Лист підготував заступник Міністра Р. В. Греба.

27 дервня 2017 року відбулась низка потужних кібератак на комп’ютерні мережі банківського, енергетичного, транспортного секторів, об’єктів зв’язку та інших важливих об’єктів критичної інфраструктури України, що викликало значний резонанс у суспільстві.

У раження інформаційних систем відбувалось за допомогою модифікованого шкідливого програмного забезпечення (шифрувальника) під умовною назвою WannaCry2 або Petya.А/Petya.C., частіша програмногокоду якого раніше фіксувалась під час атаки на Укрзалізницю у грудні 2016 року. Об’єктами стали комп’ютери та серверне обладнання, що працює на операційній системі Windows. Відбувається повне або часткове шифрування файлів з розширенням doc, txt, xls.

Нагадуємо, що цей шифрувальник був запущений через бухгалтерську програму M.E.Doc, яку впровадили у державі соратники бувшого президента. Оновлення цієї програми відбулося 22 червня, а атаки розпочалися 27 червня.

Перші напади цього вірусу були виявлені три роки тому, з початку війни на Донбасі. Цей вірус вже побував у 64 країнах. Коли він потрапив в Україну, то вразив 70% комп’ютерних систем. Жертвами кібернетичного тероризму стали понад 7 банків, аеропорти, метро, АЗС, супермаркети, навіть, Кабінет міністрів, Національний банк України.

Поряд з тим продовжують фіксуватися численні порушення персоналом об’єктів критичної інфраструктури базових вимог законодавства про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах, які створюють сприятливі умови для реалізації кіберзагроз.

З метою протидії загрозам вчинення цілеспрямованих кібератак, а також блокуванню роботи автоматизованих систем Міністерства освіти і науки України, вважається за доцільне провести ряд заходів.

З метою своєчасного, запобігання та припинення злочинів у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж прохання терміново інформовано співробітників ДКІБ СБ України щодо несанкціонованих дій відносно державних інформаційних ресурсів.

За результатами розгляду вказаного листа вирішено у рамках Педагогічних читань провести викладачами циклової комісії програмування та інформаційних дисциплін навчання педагогічних працівників коледжу.

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування